Psyklyftet

För femte året i rad arrangerar vi Psyklyftet – en temamånad om psykisk hälsa. Vi vill göra det möjligt för människor att prata om livsfrågor, självkänsla, normer och mycket mer. Här hittar du programmet för Psyklyftet 26 oktober–1 december.

Programmet är brett och erbjuder något för alla oavsett var man befinner sig i livet. Var med på föreläsningar, kurser, utställningar, boksamtal eller se biofilm. Du kan också vara med och koppla av med mindfulness-vandring i natursköna Fjärås Bräcka eller soundsavslappning – en meditationsform där du hämtar energi på djupet. Aktiviteterna är gratis och du behöver anmäla dig till de flesta av dem.

Det är fortfarande viktigt att vi alla tar vårt ansvar för att minska risken för smittspridning av covid-19. Följ folkhälsomyndighetens råd. Stanna hemma om du har förkylningssymtom eller är sjuk.

Psyklyftet är ett samarbete mellan Kungsbacka kommun, Region Halland, Studieförbundet Vuxenskolan och andra kommuner i Halland.

Program 26 oktober–1 december

Orange Day och Zonta says no

25 november–10 december

En utställning och internationell manifestation om mäns våld mot kvinnor av Kungsbacka Zontaförening. 25 november uppmärksammar vi den internationella dagen om mäns våld mot kvinnor. Under veckan belyser vi kulturhuset Fyren och bron över Kungsbackaån i orange samt har en utställning i Café Trubaduren. 

Plats: kulturhuset Fyren

Orange day

Berättarbaren Ordet är ditt: Vem har sagt något om kärlek?

29 november 18.30–19.30 

En berättarbar om hedersvåld, där författaren och journalisten Elaf Ali berättar utifrån sin hyllade debutroman Vem har sagt något om kärlek? Elaf Ali är född 1987 i Irak och kom till Sverige som fyraåring. 

Plats: digitalt via kanalen Teams. Du får mer information på mejl när du har anmält dig.
Anmälan: mejla bibliotek.program@kungsbacka.se

Elaf Ali, föreläsare

Barns utsatthet på nätet, föreläsning

1 december 11.45–12.30

Få kunskap om aktuella sexualbrott och barns utsatthet på nätet. Hur kan du som vuxen prata med barn om utsatthet på nätet och hur bemöter du ett barn som har blivit utsatt? Efter föreläsningen lottar vi ut en bok på biblioteken i serien Noelias Hemlighet. Soroptimisterna bjuder in till en lunchföreläsning av Caroline Engvall, som är journalist och författare och har skrivit flera böcker om barn i svensk sexhandel, bland annat boken "14 år till salu" som kom ut 2008.

Plats: digitalt via kanalen Zoom. 
Anmälan: på soroptimistsverigeklubben.com
 Författaren Caroline Engvall

Våld i ungas relationer – hur upptäcker och förebygger vi? Föreläsning

1 december 19.00–20.30

Hur kan föräldrar och andra vuxna upptäcka, ge stöd och skydda unga? Hur kan vi stötta våra unga i vad som är en sund och härlig relation? Föreläsaren Hanna Nordberg är sakkunnig inom förbyggande arbete på riksförbundet Unizon. Mer information om föreläsningen på kungsbacka.se/foraldraremellan

Plats: digitalt på kanalen Teams. Våld i ungas relationer 1 december 

Hanna Nordberg

Programpunkter som har varit

Psykisk livräddning, digital kurs

26 oktober, 28 oktober och 10 november

I dag pratar vi alltmer öppet om ämnet självmord (suicid), men så har det inte alltid varit och det är fortfarande förknippat med mycket oro och osäkerhet. Denna kurs är för dig som kan komma i kontakt med allvarlig psykisk ohälsa i din profession och vill känna en större trygghet när du möter en människa i kris. Du jobbar exempelvis inom skola, fritidsverksamhet, hälso- och sjukvård, socialtjänsten, Polisen eller inom ideell verksamhet. Kursen hålls av erfarna föreläsare från Suicidprevention i Väst.

Hon kallades hemmasittare, föreläsning och panelsamtal

27 oktober 

De senaste tio åren har antalet barn som inte är i skolan och som utvecklar ångest, depressioner och får diagnoser ökat oroväckande mycket. Varför ser det ut så här och vad kan man göra åt det? Nadja Yllner berättar om samhällsutvecklingen och om hur det gick till när hennes dotter blev, och slutade vara, hemmasittare. Efter föreläsningen är det ett panelsamtal med Nadja och Be right back. Föreläsningen sänds även live och finns på youtubekanalen Kultur i Varberg 27–29 oktober. 

Våga fråga! Föreläsning

27 oktober och 9 november

Föreläsningen tar upp fakta och myter om självmord, varningssignaler och hur du kan prata med någon som mår dåligt. Efteråt kan du ställa frågor till Suicide Zero, en ideell organisation som arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. För dig som är över 18 år.

Samtal om boken Landet innanför

3 november 

Författaren Lina Ekdahl och konstnären Stefan Karlsson samtalar om hur konsten påverkar den mentala hälsan och välbefinnandet, och om hur skapandet kan läka. I samtalet utgår de från boken Landet innanför. 

Sex och psykisk hälsa, utställning

8–21 november

Elever i årskurs 9 på Hedeskolan ställer ut och visar upp sina texter om sex och psykisk hälsa.

Plats: kulturhuset Fyren, Bryggan

Kroppspositivt föräldraskap, författarsamtal

11 november

Författarna Karin ”Kajjan” Andersson och Malin Eriksson Sjögärd samtalar och föreläser om kroppspositivism. Vad är normen för hur vi pratar om våra kroppar? Hur ska vi prata med våra barn om det

Soundavslappning, meditation

12 november

En stunds återhämtning från vardagens brus. Stäng av teknik, jobb och prat en liten stund och hjälp hjärnan och kroppen att återhämta energi på djupet. Meditationen är gratis.

@bokakuten live, boksläpp och tips 

13 november 12.00–14.00 och vecka 46

Vi delar ut böcker till unga runt om i hela Halland med start 13 november och veckan efter. Följ @bokakuten för att få tips på böcker, spel, musik och skrivande för dig som ung. Vi delar tankar om berättelser att känna igen sig i och må bra av. Ett samarbete med nätverket för ungdomsbibliotekarier, Region Halland. Läs mer om projektet på regionhalland.se/bokakuten

Plats: instagramkontot @bokakuten

Livsviktiga snack – barn som kan prata om känslor mår bättre, föreläsning

18 november

En föreläsning om att kunna prata om känslor. Forskning visar att ju tidigare barn lär sig att uttrycka sig och prata om känslor, desto bättre klarar de av tonårens och livets stora utmaningar. Föreläsningen är för dig som har barn som är 9–12 år. Mer information om föreläsningen på kungsbacka.se/foraldraremellan

Internationella mansdagen, samtal

19 november 12.00–13.00

Den nya manlighetens melankoli – irrfärder i en farlig geografi. Ett samtal mellan Henning Rehnström, residenskonstnär från Art Inside Out och Johan Dahnberg, historiker från Hallands konstmuseum. 

Plats: kulturhuset Fyren, Kulturtorget

Mindfulnessvandring

20 november 10.00–11.00

Följ med på en lång vandring i stillhet och lugn takt och med vakna sinnen. Vandringen är en timme under tystnad med några stop längs med vägen. Kristina Hedberg Karlberg är fysioterapeut och rörelsepedagog och leder vandringen. Läs mer om mindfullnessvandringen.

Plats: Naturum, Fjärås Bräcka 

Bio Kontrast: Herself    

23 november 18.00–19.40

En dramafilm av Phyllida Lloyd om familjekamp, trygghet, våld och hot. Läs mer om filmen Herself. Från 11 år

Plats: Biostaden Kungsbacka
Biljett: 90 kronor

Kvinnor utsatta för sexuellt våld

24 november 18.00–19.00

Ett samtal om hur utsatta kvinnor bemöts i rättsprocessen och hur Polisen arbetar med brott i nära relationer. I samtalet deltar Lisa Rudolfsson, docent i psykologi och Per Jona Laurell, polisinspektör. Detta webbinarie är en del av Orange the World - En vecka fri från våld, som arrangeras tillsammans med Zontaklubbarna i Västsverige, UN Women Göteborg, Soroptimist Sweden och Lex Femme. Det är gratis att delta och öppet för alla!

Kontakta gärna