Program Psyklyftet

Här hittar du programmet för Psyklyftet - en temamånad om psykisk hälsa som pågår 2-30 november. Aktiviteterna är anpassade efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ändringar kan komma med kort varsel. Du behöver anmäla dig till de flesta av aktiviteterna.

Promenader som gör gott

Följ med på en promenad på Bräckan i Fjärås. Promenader är bra för både fysisk och psykisk hälsa. Under promenaden möts du av olika stationer med bland annat balansövningar och andningsteknik. Alla oavsett ålder är välkomna! Ingen föranmälan krävs. Det finns möjlighet att köpa kaffe och kaffebröd på Naturum.

2/11 klockan 11–13. Start och mål vid Naturum Fjärås Bräcka.

Promenader kommer även att äga rum runt om på kommunens träffpunkter. För aktuella datum och tider se kungsbacka.se/traffpunkter 

Unga skriver – från sex och samlevnad till dagliga trivialiteter

Ta del av texter från elever på Hedesskolan och se en bildutställning. Årskurs 8 har skrivit noveller om dagliga trivialiteter och årskurs 9 har gjort en frågespalt om sex och samlevnad.

2–15/11, Kulturhuset Fyren, lokal: Kulturtorget

Inställt: Samtal om boken Landet innanför

Författaren Lina Ekdahl och konstnären Stefan Karlsson samtalar om konstens inverkan på mental hälsa och välbefinnande, om det läkande skapandet, med utgångspunkt från boken Landet innanför.

5/11 klockan 18 – 19, Kulturhuset Fyren, lokal: Snäckan

Anmälan: konsthallen@kungsbacka.se, senast 2/11

Texten är arg – skrivworkshop 

Vad vill du skriva? Vi ses digitalt och gör skrivövningar ihop och pratar om text. För dig som är 13-25 år och gillar att skriva eller är nyfiken på att börja. Med Freja Arvidsson.

12/11 klockan 15 – 17, digital träff

Anmälan: bibliotek.ung@kungsbacka.se

Särskilt begåvade barn – föreläsning

Särskilt begåvade barn kan känna sig annorlunda, dra sig undan, dölja sin förmåga och bli utåtagerande. Deras begåvning behöver upptäckas och uppmuntras tidigt för att förebygga psykisk ohälsa. Lärarna Robert Andersson och Anna Sjöstrand berättar om hur skolor i Kungsbacka upptäcker och möter dessa elever. 

12/11 klockan 19 – 20.30, digital föreläsning.

Länk läggs ut några dagar innan på kungsbacka.se/foraldraremellan och på facebook.com/foraldraremellan. Öppet för alla.

Arrangör: Kungsbacka kommun och Föräldrar Emellan

Fokus på psykisk hälsa

Välkommen till en eftermiddag med fokus på psykisk hälsa! Hela dagen sker digitalt och fysiska programpunkter har ställts in. Dagen arrangeras av Attention, NSPH, Hjärnkoll, Kungsbacka kommun och Studieförbundet vuxenskolan.

14/11 klockan 13 – 16.

Här är programmet för dagen:

Föreläsning med Carina Thorstensson

Hjärnkolls ambassadör Carina Thorstensson föreläser om balansgången mellan att vara ”duktig” och samtidigt brottas med självförakt, psykiskt självskadebeteende och en djupt sittande usel självkänsla.

Klockan 13 – 14, digital föreläsning.

Anmälan: pia.berglund@sv.se 

Inställt: Träffa kommunens anhörigkonsulent

Samtal, information och inspiration med anhörigkonsulent Boel Forsberg. 

Representant från Attention och NSPH informerar om föreningarnas arbete. Det finns möjlighet att ta del av studiematerial från NSPH och Attention. På plats kan du se en VR-film om hur ADHD på jobbet kan upplevas.

Klockan 14 – 15. Ingen föranmälan krävs.

Inställt: Restorative yoga – prova på

En yogaform för återhämtning – fysiskt, mentalt och själsligt. 

Klockan 15 – 15.30, fysiskt. 10 platser.
Klockan 15.30 – 16, fysiskt. 10 platser.

Mediyoga

Klockan 15 – 16, digitalt

Anmälan: För både den fysiska och digitala yogan anmäler du dig via mejl till pia.berglund@sv.se

Berättarbaren  – Män och relationer

På internationella mansdagen djupdyker Berättarbaren i mäns relationer och hälsa. Hur påverkar porr unga killars syn på sex? Vad är en jämställd papparoll? Vilka normer formar mäns relationer?  En del av Ordet är ditt – biblioteken i Kungsbackas satsning på muntligt berättande.

Om berättarna

Harry Skärlund har arbetat med organisationen Under Kevlaret som fokuserar på killars psykiska hälsa. Här berättar han utifrån sin egen historia som porrberoende.

Mikael Levy har jobbat inom skola som lärare och rektor och är ordförande i organisationen MÄN Göteborg som arbetar för att förändra destruktiva normer kring maskulinitet.

19/11 klockan 18.30, Digitalt via Microsoft Teams. Klicka på länken nedan för att komma till föreläsningen:

Berättarbaren Män och relationer

Mer information hur du deltar i en live-händelse på Teams

För mer information kontakta: bibliotek.program@kungsbacka.se. 

Skriva för att må bra – skrivworkshop

Bär du på tankar och känslor som du inte vet vad du ska göra av? Att skriva kan vara att lära känna sig själv, få syn på nya saker, leka med orden och låta känslorna dansa mellan raderna, hur jobbiga och knasiga de än kan vara. Poeten och författaren Louise Halvarsson håller i en skrivworkshop med fokus på att skriva för att må bättre och hitta kraften att uttrycka sig. Du får prova att utforska skrivandet och göra korta övningar. För dig som är 13 till 25 år.

19/11 klockan 17-19, digital workshop

Anmälan: bibliotek.program@kungsbacka.se. Begränsat antal platser.

Psykos i Stockholm – film

Drama. Regi: Maria Bäck. 
Psykos i Stockholm är ett förhöjt drama om en fantastisk och villkorslös mor och dotterrelation. 1 timme, 40 minuter. Från 11 år.

24/11 klockan 18, lokal: Biostaden Kungsbacka, Kungsmässan  

Biljetter 90 kronor, biostaden.se

Filmen är en del av programmet för Bio Kontrast.

Hur har ungdomar det i Kungsbacka? – föreläsning

Ungdomsundersökningen Lupp genomförs var tredje år i årskurs åtta och gymnasiets årskurs två. Undersökningen kartlägger hur ungdomar tänker kring så vitt skilda ämnen som sin skolgång, fritid, trygghet, hälsa och mående. Samordnare för Luppen Jacob Leuchovius går igenom senaste Lupp från 2017, jämför hur det sett ut bakåt i tiden och jämför med andra kommuner i regionen.

24/11, klockan 18 – 19. Digital föreläsning via Microsoft Teams. 

Anmälan: jacob.leuchovius@kungsbacka.se

Samtala om livet

Vi läser och samtalar kring en text utifrån ett tema: Ta det som en man – får män bara gråta på fotbollsläktaren?  En del av Ordet är ditt – biblioteken i Kungsbackas satsning på muntligt berättande.

25/11 klockan 18, Kulturhuset Fyren, lokal: Småbräkorna 

Anmälan: bibliotek.program@kungsbacka.se. Begränsat antal deltagare.

Orange Day

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Var med och skapa en orange utställning på kulturhuset Fyren där varje föremål blir en röst mot våldet. Vill du ha inspiration? Då kan du vara med på ett digitalt hantverkscafé!

Utställningen visas i fönstren på Fyren med start 25/11 och är skapad i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, Röda korset och Kungsbacka Zontaförening.

Under utställningsperioden kommer Fyrens fasad att belysas med orange ljus.

Information om hur du kan delta och anmälan

 Zonta Says No - utställning

Internationell manifestation mot mäns våld. Ingår i Orange Day samt En vecka fri från våld. 

23/11 – 10/12, Kulturhuset Fyren, lokal: Kulturtorget

Arrangör: Kungsbacka Zontaförening

Regionbiblioteken i Halland - Psyklyftet för unga med fokus på berättande

Biblioteken i Halland arrangerar ett program under Psyklyftet som riktar sig till unga över 13 år och som har fokus på berättande och samtal.

Psyklyftet Regionbiblioteken

Mer som händer

Unga poddar

Under hösten deltar ungdomar i en podd-verkstad, där de träffas för att podda och prata om olika ämnen som handlar om psykisk hälsa. Podden kan innehålla teman som till exempel stress, normer, sex, frågor om HBTQ eller hur det är att vara ung.

Läs mer och anmäl dig här

Vid frågor gällande podden mejla:
bibliotek.ung@kungsbacka.se

Instagramkontot @bokakuten

Under hela november ger ungdomsbibliotekarierna i Halland lästips, musiktips samt skrivtips för välmående och utveckling. För dig som är 13–25 år.

En vecka fri från våld

Under vecka 48 uppmärksammar vi en En vecka fri från våld, där kommunen och Region Halland kommer göra gemensamma satsningar och aktiviteter för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. På Länsstyrelsen webbplats finns samlad information om vad som händer under En vecka fri från våld, förutom de aktiviteter som ingår i programmet för Psyklyftet. Bland annat kan du lyssna på en föreläsning med Morgan Alling som berättar hur han öppet tagit ställning mot våld.

En vecka fri från våld

Föreläsning med Morgan Alling