MRF-programmet

MRF - filmfestival för mänskliga rättigheter i Kungsbacka äger rum 6-10 mars i Filmhuset Facklan och är kostnadsfri för mellan-, högstadie- och gymnasieelever samt lärare i Kungsbacka kommun.

Från årskurs 4

När Marnie var där

Animation
Anna ska tillbringa sommaren i Hokkaido. Tanken är att den fuktiga luften ska lindra hennes astma. Hon fördriver tiden med att dagdrömma, övertygad om att hon står utanför den osynliga cirkeln som de flesta människor tillhör. Då träffar hon Marnie, en flicka som inte dömer utan låter henne vara precis som hon är. De två blir snabbt vänner, men det är något med Marnie som är annorlunda. Något som får Anna att börja undra vem hennes nyfunne vän egentligen är.

Längd: 103 minuter Regi: Hiromasa Yonebayash
Talat språk: Japanska Textat språk: Svenska
Trailer
Filmhandledning från Svenska Filminstitutet

Eftersamtal Jessika Jankert
Jessika är filmpedagog, manusförfattare och har även jobbat som produktionsledare, FAD, rekvisitör och castare. Jessika har, tillsammans med Lovisa Löwhagen, skapat och skrivit manus till den uppmärksammade SVT- serien Hashtag, som hade premiär under 2016, serien handlar om nätmobbning, inspirerad av händelserna kring Instagramupploppen för fyra år sedan.

Boka måndag 6/3 09.00  
Boka tisdag 7/3 12.45
Boka torsdag 9/3 kl 12.45

Den osynliga pojken

Sci-fi drama
Trettonårige Miki har det tufft. Dagligen trakasserad av skolans värstingar, ingen lycka med tjejen han är kär i och till råga på allt måste han nöja sig med en billig pyjamaskostym till halloween-festen. När det känns som allra värst önskar sig Miki att han bara kunde försvinna. Dagen efter festen går det omöjliga i uppfyllelse – han har blivit helt osynlig! Efter att chocken lagt sig inser Miki att osynligheten har många fördelar: man kan både smyga in i tjejernas omklädningsrum och få hämnd på de elaka killarna. Men det finns också en hemlighet bakom Mikis speciella förmåga, en orsak till varför en del barn mystiskt försvinner, ett hot som alltmer verkar rikta in sig mot just Miki.

Den osynlige pojken är ett sci-fi-äventyr som får publiken att både skratta och bita på naglarna, men framför allt – att hålla sig på helspänn!

Längd: 100 minuter Regi: Gabriele Salvatores
Talat språk: Italienska Textat språk: Svenska
Trailer

Eftersamtal
Beatrice är en ung filmare från Kungsbacka. Hon har sedan elva år jobbat internationellt med film och mänskliga rättigheter i organisationen International Youth Media Summit (IYMS). Efter gymnasiet studerade hon på Katrinebergs filmutbildning. Därefter jobbade hon som Maj Wechselmanns produktionsassistent med dokumentärt berättande. Hon går just nu sitt andra år på Stockholms Dramatiska Högskola där hon studerar till film producent.
Boka 8/3 09.15   Boka 10/3 13.00

Från årskurs 6

Flyttfåglar

Drama
Att fylla år 29:e februari är inte alltid så kul tycker Cathy, speciellt inte när hon får ett fågelägg av sin pappa. När ägget kläcks och en ankunge klättrar ut får han först syn på Cathys vän Margaux. Ankungen tror nu att Margaux är hans mamma och följer således bara efter henne. Margaux’ föräldrar låter henne inte behålla ankan. Hon har en muskelsjukdom och sitter i rullstol och ska snart in på sjukhus för behandling. Cathy och Margaux rymmer iväg för att rädda ankan. 

Längd: 84 minuter Regi: Olivier Ringer
Talat språk: Franska Textat språk: Svenska
Filmhandledning Flyttfåglar

Eftersamtal: Jessika Jenkert
Jessika är filmpedagog, manusförfattare och har även jobbat som produktionsledare, FAD, rekvisitör och castare. Jessika har, tillsammans med Lovisa Löwhagen, skapat och skrivit manus till den uppmärksammade SVT- serien Hashtag, som hade premiär under 2016, serien handlar om nätmobbning, inspirerad av händelserna kring Instagramupploppen för fyra år sedan.
Boka 6/3 12.45  Boka 7/3 09.15  Boka 8/3 12.45

Nykomlingen

Drama
Benoit, 14 år, anländer till Paris med sin familj. Att komma in i en ny klass visar sig svårare än väntat och den första skoldagen blir en prövning. Benoit blir satt på plats av den styrande klicken och de enda som välkomnar honom är klassens töntar. Men så finns där också Johanna, den nya svenska tjejen som Benoit både blir vän med och snabbt förälskar sig i. Hennes uppmärksamhet hotas dock av att hon börjar umgås allt mer med det coola gänget och Benoit måste en gång för alla bryta barriärerna och bli populär. På inrådan av sin morbror arrangerar han för ändamålet en fest. Men är det redan för sent? Vad kan en enda kväll åstadkomma? Och vad är man egentligen tvungen att offra för att bli cool? 

Filmen har haft ett rikt festivalliv och bland annat utnämnts till Bästa barnfilm på Cinekid, världen största barn- och ungdomsfilm- och media-festival samt prisbelönats på Barn och ungdomsfilmfestivalen BUFF där den både vann pris som Bästa europeiska barnfilm och publikens pris.

Längd: 81 minuter Regi: Rudi Rosenberg
Talat språk: Franska Textat språk: Svenska
Filmhandledning från Filmcentrum
Trailer

Eftersamtal Anna Othberg
Anna är socionom och har under femton års tid arbetat med ungdomar mellan 13-25 år inom bland annat socialtjänsten, på HVB-hem och i skol- och behandlingsverksamheter.Just nu arbetar hon med trygghetsskapande arbete och samverkan mellan socialtjänst, skola, polis och fritid som ett stöd för familjer med ungdomar mellan 12-18 år på Familjemottagningen i Majorna Linné. 
Boka 8/3 09.30  Boka 8/3 13.15   Boka 9/3 09.30  

Från årkurs 7

Jätten

Drama
Rikard, autistiskt och gravt missbildad, skiljdes vid födseln från sin mor. Nu, 30 år senare är han övertygad om att få henne tillbaka om han bara vinner de Nordiska mästerskapen i boule. Tänk om han kunde få till det där perfekta kastet, den där magiska känslan när allt klaffar – och vinna den där stora pokalen att visa för mamma. Rikards sköra fysik och en dömande omgivning får inte stoppa honom. Till sin hjälp har han sin bäste vän och tränare Roland, tre klot i skimrande guld och en 50 meter hög jätte.

I sina kortfilmer Las Palmas och Dockpojken har Johannes Nyholm skapat ett eget filmiskt universum. Något han fortsätter att utveckla i sin hjärtskärande långfilmsdebut.

Längd: 86 minuter Regi: Johannes Nygren
Talat språk: Svenska 
Trailer

Eftersamtal: Johannes Nyholm 
Regissören Johannes Nyholm berättar om arbetet med filmen.
Boka 9/3 13.15   Boka 10/3 09.00 

Flickan mamman och demonerna

Drama
I en lägenhet låser Siri, en ensamstående och psykotisk mamma, in sig själv tillsammans med sin dotter Ti. Här är det nämligen demonerna som styr. Ti kan höra mamman när hon pratar med demonerna, hon ser mammans förändrade och slutna ansikte. Men demonerna som mamman talar med, kan Ti vare sig höra eller se. Situationen blir farlig när demonerna tar över hela Siris värld. Livsfarlig, faktiskt. Siri är inte Siri längre. Det är som att hon själv har förvandlats till en demon. Så för att överleva tar Ti till sin fantasi och beslutar sig för att besegra mammans demoner.

Längd: 90 minuter Regi: Suzanne OstenTalat språk: Svenska Textat språk: Svenska
Filmhandledning från Svenska Filminstitutet
Trailer

Eftersamtal Jennie Holm och Tobias Kronqvist 
Jennie och Tobias är familjebehandlare/gruppledare Individ och familje-omsorg – Behandlingsenheten – Barn och tonårsgrupperna i Kungsbacka kommun. De arbetar med barn och ungdomar i åldern 6-18 år som har förälder eller annan närstående med exempelvis psykisk sjukdom eller psykisk ohälsa.
Boka 6/3 09.15     Boka 7/3 13.00    

Captain Fantastic

Drama
Ben har skapat ett paradis för sig och sina sex barn i nordvästra USAs djupa skogar, lagom långt bort från övrig familj och vänner. Där uppfostrar han dem till att bli starka, bildade och självständiga individer. Men en plötslig händelse tvingar den udda familjen att lämna sitt trygga hem och återvända till civilisationen.  Där tvingas Ben försvara och utvärdera det sätt han valt att leva med sina barn inför både sig själv, barnen och sin omgivning. Det råder ingen tvekan om att han är världens bästa pappa, men frågan är om sättet han valt att leva verkligen passar dem alla.

Längd: 119 minuter Regi: Matt RossTalat språk: Engelska Textat språk: Svenska
Trailer Captain Fantastic 

Eftersamtal: Astrid Tengelin
Astrid arbetar med skolutvecklingsfrågor för för- och grundskolan. Hennes huvuduppgifter handlar om jämställdhet och barnkonventionen. Hon utbildar personal och chefer men driver också projekt som handlar om barns och ungas inflytande, Mänskliga rättigheter och kultur.
Boka 9/3 09.15  Boka 9/3 13.00   Boka 10/3 09.15

Från årskurs 8 - gymnasiet

Min faster i Sarajevo

Drama
Sedan Zlatan flydde kriget i forna Jugoslavien har kontakten med hemlandet enbart varit den att han kontinuerligt skickat pengar till sin gamla faster som enda överlevande släkting. Nu är hans vuxna dotter fast besluten att besöka Sarajevo, faderns hemstad, tillsammans med honom för att promenera på hans uppväxts gator och få höra hans historia. Trots initial ovilja låter Zlatan sig övertalas och återseendet med hemlandet bjuder på likväl absurda överraskningar som hemligheter från det förflutna. I denna varma far och dotter historia tar oss stjärnskottet Julia Ragnarsson och Milan Dragišic (som senast guldbaggenominerades för sin rollprestation i Äta Sova Dö) på en resa som rymmer både kärleksfulla återseenden och smärtsamma minnen.

Längd: 58 minuter Regi: Goran KapetanovicTalat språk: bosniska, svenska 
Textat språk: svenska
Trailer

Eftersamtal: Sanjin Pekovic
Sanjin är filmvetare och undervisar vid Linnéuniversitetet i Växjö. Han skriver även för tidskrifter FLM och Filmrutan. Specialområden rör filmhistoria, dokumentär- och europeisk film.
Boka 7/3 09.30   Boka 7/3 13.15

Skörheten

Dokumentär
Trots att livet verkar vara på topp för filmskaparen Ahang Bashi, faller hon allt oftare och oförklarligt ner i djupa svackor av panikångest och depression. Med kameran som verktyg tar hon med tittaren på en svindlande resa in i ångestens värld, en värld kantad av djupaste mörker men också av humor och hopp. Med en hudnära självbiografisk precision får vi följa med från psykakuten och gruppterapin till de mest förtroliga samtalen, från de kvävande stunderna av total panik till de varmaste kärleksfulla gesterna. Och inte minst tillbaka i tiden, när en liten flickas flykt till Sverige satte djupa spår som ingen velat prata om.

Skörheten är en högst aktuell berättelse om att leva med och försöka förstå sin psykiska ohälsa. Samtidigt är det en nära och ömsint familjeskildring, om anhörigas upplevelser och om vad som sker i en familj när tunga ämnen göms undan. Den psykologiska aspekten av migration och flykt skildras inifrån, över flera decennier, och visar på ett mångbottnat sätt hur människor agerar olika för att hantera sina känslor och livskriser. Ahang Bashi gestaltar sin personliga berättelse i bilder och bjuder på en filmupplevelse som på samma gång är poetisk, opretentiös, varm, mänsklig, modig och upplyftande.

Längd: 75 minuter Regi: Ahang Bashi
Talat språk: persiska, svenska. Textat språk: svenska
Trailer
Filmhandledningen

Eftersamtal
Victoria Bäcke och Maria Davidsson är psykologer och jobbar på BUP, Barn och Ungdomspsykatrin. BUP träffar både barn, ungdomar och ibland deras föräldrar. De arbetar med ungdomar som kan vara nedstämda, ha skolfrånvaro, känna en oro eller har det jobbigt hemma. 
Boka 8/3 09.00    Boka 9/3 09.00


Från årskurs 8 - gymnasiet

Mustang

Drama
I Oscarsnominerade Mustang följer vi fem föräldralösa tonårssystrar som bor tillsammans med sin mormor och morbror i en liten by vid Svarta Havets kust. Skolan har precis slutat och tjejerna är glada och förväntansfulla inför det stundande sommarlovet, och på vägen hem från skolavslutningen skrattar och skojar de med några killar från byn. Men vad de ser som en oskyldig lek, tolkar andra som osedlighet. Ryktet sprids snabbt i den lilla byn, och när de kommer hem möts de av en bister mormor, som är orolig för att deras värde på äktenskapsmarknaden ska ha tagit skada. Historien växer till oanade proportioner och snart börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. Deras hem blir som ett fängelse, men upproret bubblar under ytan hos systerskaran som är allt annat än timid.

På ett både vackert och upplyftande sätt tar Mustang upp det alltid högaktuella ämnet om unga kvinnors rätt att bestämma över sina liv, kroppar och sin sexualitet. Mustang Oscarsnominerades i kategorin bästa utländska film och har även vunnit publikens pris vid Stockholm Filmfestival och priset för ”årets nykomling” vid EuropeanFilm Awards.

Längd: 97 minuter Regi: Deniz Gamze Ergüven. Talat språk: turkiska. Textat språk: svenska
Filmhandledning från Svenska Filminstitutet
Trailer

Eftersamtal: Sara Bessa
Sara Bessa läser en nystartad politiskt obunden demokratiutbildning vid politikerskolan Höj rösten. Hon kommer från Göteborg och har rötter i Palestina och Algeriet. Hennes hjärtefrågor är allas lika rättigheter och att skapa en röst för de som inte har en. Under hennes uppväxt så märkte hennes pappa tidigt att hon hade intresse för just rättvisa. Sara är även utbildad journalist och arbetar just nu som ansvarig  för tjejverksamheterna på Fryshuset i Göteborg.
Tjejverksamhetsansvarig/ansvarig tjejgrupper United Sisters-Fryshuset

Boka 7/3 09.00    Boka 8/3 13.00

Martha & Niki 

Dokumentär
Hiphop-dansarna Martha Nabwire och Niki Tsappos siktar på att vinna Juste Debout i Paris – det finaste priset på den internationella street dance-scenen. Om de vinner kommer det att vara första gången som två kvinnor blir världsmästare. Martha & Niki handlar om två dansares kärlek till dansen, till varandra, önskningar och längtan. Om att hitta sig själv och sin egen plats och om utmaningar i ett vänskapsförhållande. Det är en hyllning till dansen, till vänskapen, till hiphopen.

Martha kom till Sverige från Uganda när hon var tretton år med sin mamma och syster. Idag är hon 21 år. Niki är adopterad från Etiopien och uppväxt i en konstnärsfamilj i Sverige. Hon är 26 år. Martha och Niki möttes genom dansen. I Martha & Niki följer regissören Tora Mårtens två extremt talangfulla hip hop dansare i med- och motgång.

Längd: 90 minuter Regi: Tora Mkandawire Mårtens
Talat språk: engelska, svenska. Textat språk: svenska
Filmhandledning från Svenska Filminstitutet
Trailer

Eftersamtal: Niki Tsappos
Niki är dansare och var med och skrev historia med Martha Nabwire när dem tog första pris i den stora streetdance tävlingen Juste Debout i Paris. Regissören Tora Mkandawire Mårtens har under fyra år filmat Martha och Niki, när dem åkt runt i världen och deltagit i danstävlingar. Resultatet blev dokumentärfilmen Martha & Niki.

Boka 10/3 09.30   Boka 10/3 12.45  

Gymnasiet

Flickan som räddade mitt liv

Dokumentär
I augusti 2014 lämnar dokumentärfilmaren Hogir Hirori sin gravida fru i Sverige för att åka till sitt hemland Irakiska Kurdistan för att berätta om de öden som drabbat över 1,4 miljoner människor på flykt från IS. Han blir erbjuden att följa med en helikopter till Shingalbergen där hundratusentals människor är omringade av IS, utan tillgång till varken mat eller vatten. Men på väg till helikoptern hittar Hogir 11-åriga flickan Souadsom ligger ensam på marken och gråter av smärta i 45 graders värme, en scen som får Hogir att tänka tillbaka till sin egen barndom och det fasansfulla krig han en gång levde i. Han beslutar sig då för att stanna med flickan istället för att åka med helikoptern. Det visar sig dock senare att just den helikopter han skulle ha åkt med har kraschat och den lilla flickan har räddat hans liv.

När Hogir lämnar flickan en liten stund är hon plötsligt spårlöst försvunnen. Hogir bestämmer sig för att till varje pris hitta henne – en resa som leder till många personliga möten med flyktingar som berättar fasansfulla historier om hur kriget har påverkat deras liv. Kvinnor som säljs som sexslavar till IS, familjer som splittras, barn som kidnappas, män som halshuggs och liv som förstörs. Dokumentären är både en berättelse om Hogirs försök att hitta Souad igen men också ett oerhört nära och personligt porträtt av de kvinnor, barn och familjer vars liv har ödelagts av den Islamiska Statens terror.

Längd: 58 minuter Regi: Hogir Hirori. Talat språk: kurdiska, svenska. Textat språk: svenska
Trailer

Eftersamtal: Hogir Hirori
Hogir Hirori är född 1980 i Duhok, Kurdistan. 1999 flydde han till Sverige och bor idag i Stockholm. Han frilansar som fotograf, redigerare och regissör för olika produktionsbolag och tv-kanaler och har även ett eget produktionsbolag, Lolav Media.
Boka 6/3 09.30    Boka 6/3 13.00

Kontakta gärna