Bill och Bolla Rum 213 Samblod Skolbio, foto: arkiv

Skolbio

Här kan du se vårens filmutbud för elever i för-och grundskolan samt gymnasiet. Du bokar direkt på Facklans hemsida, se länk längst ned på sidan. Uppge kod: 9FiLm45. Gäller ej förskolebio.

Fakta

Besked om plats

Förskolebio bokas via länkar på Facklans hemsida under fliken Skolbio och du får besked om plats i samma stund som du gör din anmälan.
Övriga skolbiovisningar administreras av Filmhuset Facklan som lämnar besked om platser 2 veckor innan föreställningen, vilket innebär att det finns tid att beställa bussar vid behov.

Flexibla föreställningstider

Förskolebio börjar klockan 10 och skolbio klockan 9.30. Har du behov av att ändra tiden på grund av bussar eller annat kan visningstiden anpassas. Skriv en kommentar i din anmälan eller mejla info@facklan.se och uppge önskemål om tid.

Kostnad

Platserna kostar 20 kronor per elev. Tänk på att du måste boka antal platser inklusive lärare när du bokar. Förvaltningen för Kultur & Fritid internfakturerar elevplatserna.

Du behöver inga fysiska biljetter, det räcker med bokningen.

Bussar

Din pedagogiska enhet har en pott med pengar för att bekosta resor till kultur- och natur- resmål. Vid frågor kontakta din rektor, förskolechef eller Astrid Tengelin: astrid.tengelin@kungsbacka.se utvecklingsledare Förskola & Grundskola

Förskolebio 2-5 år

Bill och hemliga Bolla

Svenskt tal, 30 minuter

Speldatum 25/9 - 29/9, 2/10 - 6/10 och 9/10 - 13/10

När Bill äntligen får en lillasyster är han en jättestolt storebror, men ibland ganska trött på barnaskriket. Lillasystern, Bolla, är pigg och glad, dansar, trallar och älskar att riva papper. Men efter ett tag märker familjen att något är på tok: Bolla känner inte igen någon, bryr sig inte om sällskap och svarar aldrig på tilltal. Bill, mamma och pappa är mycket ledsna och alla, släkt, vänner och bekanta, deltar i sorgen – ända tills Bill upptäcker att Bolla själv inte är ledsen alls. Bill är stolt över att ha en syster som “speciell, hemlig, sin egen sort”.

Trailer

Filmhandledning

Årskurs F-3

Klas Klättermus

Svenskt tal, 75 minuter
Speldatum: 13/11-17/11 och 20/11-24/11

När Stickan Igelkott försöker äta upp Farmor Skogsmus är det dags att skriva en lag för att stoppa laglösheten i Hackebackeskogen. Nu ska alla djur i skogen vara vänner och det är förbjudet att äta upp varandra. Men Mickel Räv är fortfarande hungrig.

Trailer

Årskurs 4 - 6

Rainbow

Svensk text, 104 minuter

Speldatum: 13/11-17/11 och 20/11-24/11

Tioåriga Pari och hennes yngre bror Chotu är oskiljaktiga. De har bara varandra och hand i hand, bokstavligen, möter de världen. De är alltid tillsammans, och även om de gnabbas är deras kärlek oövervinnerlig. Barnens föräldrar är döda och de bor hos en släkting som inte förmår ta hand om dem, än mindre samla ihop pengar till en ögonoperation åt Chotu, som är blind. Men Pari har lovat sin bror att han ska kunna se innan han fyller nio år och hon har inte tid att vänta på mirakel. 

En dag får Pari syn på en filmposter med Shah Rukh Khan och hon bestämmer sig för att han är rätt man att hjälpa hennes bror. Hon får reda på att Khan är på filminspelning och ingenting kan stoppa henne från att ta med sin bror dit, må vara att det är i öknen 300 km bort. Längs dammiga grusvägar vandrar syster och bror tillsammans mot sitt mål, ledsagade av en orubblig optimism som bär genom både med- och motgångar. Deras färd blir en sagolik odyssé genom ett utarmat men av magi genomsyrat landskap, tillgängligt för den med ett öppet hjärta. 

Rainbow är en stark filmisk berättelse med många av den klassiska sagans element. Det är en film att drabbas av, och att växa med. Vinnare av Den Internationella juryns Grand Prix för bästa långfilm på Berlinale 2015. Fick även Hedersomnämnande i tävlan om Kristallbjörnen.

Trailer

Filmhandledning

Årskurs 6-8

Rum 213

Svenskt tal, 95 min

Speldatum: 27/11-1/12  och 4/12-8/12

Elvira åker på kollo och är livrädd att hon inte ska få några kompisar. Dessutom börjar mystiska saker hända, sånt som inte går att förklara, om man inte tror på spöken. Baserad på Ingelin Angerborns roman.

Filmhandledning

Trailer

Årskurs 8 –  gymnasiet

Sameblod

Samiskt och svenskt tal, 110 minuter

Speldatum: 16/10-20/10, 23/10-27/10 och 6/11-10/11 (ej 8/11)

Sverige 1930-tal. Elle Marja går i samisk internatskola. Efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan bestämmer hon sig för att bryta med sin samiska identitet och bli svensk. Det visar sig vara svårare än hon trodde.

Filmhandledning

Trailer

Övrig bra information och fakta om skolbio 

Alla filmers filmhandledning

Tala film tala liv - pedagogiskt studiematerial

Artikel Skolbio gör världen begripligare

Kontakta gärna