Höstens program

Här kan du botanisera i hela höstens filmutbud för elever i för- och grundskolan samt gymnasiet.

Platserna bokas på facklan.se och kostar 20 kronor per elev. Tänk på att du måste boka antal platser inklusive lärare när du bokar. Du behöver inga fysiska biljetter, det räcker med bokningen.

Nytt från och med nu är att du betalar skolbion i e-handeln.

Här hittar du en lathund för hur du ska göra.

Förskolebio

Giraffens cykel
Svenskt tal, 42 minuter
Spelperiod vecka 37, 38 och 39 på vardagar 9-27 september klockan 10.

Tema: Lära sig nytt. Känslor. Vänskap.

Spöket Laban, Lilla Anna och Karla Kanin har fått en ny kompis. Giraffen har en ny cykel och är mäkta stolt. Den lilla Apan, som kör en trehjuling, är imponerad. Det stora dilemmat är att Giraffen alls inte kan cykla, utan välter gång på gång tills hen till slut ger upp. Arg och besviken räcker Giraffen sin cykelhjälm till den betydligt mindre vännen Apan. Apan visar sig kunna cykla fantastiskt bra, till och med på händer. Då blir Giraffen avundsjuk och gör något riktigt elakt.

Åk F-3

Miraï, min lillasyster

Svenskt tal, 1 timme 38 minuter
Spelperiod: vecka 40 och 41 på vardagar 30 september-11 oktober klockan 9

Tema: Relationer. Konkurrens. Fantasi.

När Kuns mamma en dag kommer hem med en lillasyster förändras hela hans värld. Att få ett syskon kan vara en prövning och lyckan blir snabbt till besvikelse när systern tar all uppmärksamhet. Det vänder när Kun via en magisk trädgård reser i tiden och träffar sina äldre släktingar och sin lillasyster från framtiden. Plötsligt förstår han världen på ett helt nytt sätt.

En poetisk och tankeväckande saga, som hyllar barndomen och fantasin. Filmen fick en Oscarsnominering för Bästa animerade långfilm 2019. 

Åk 3-5

Taiki

Svensk text, 1 timme 26 minuter
Spelperiod: vecka 42 och 43 på vardagar 14-25 oktober klockan  9

Tema: Datorspel, Överlevnad, Tillit.

På en bilsemester till Sverige börjar nioårige Bruno gå sina föräldrar på nerverna. Han ville egentligen stanna hemma och spela datorspel. Efter ett bråk rusar Bruno in i skogen och deras semester omvandlas tvärt till en mardröm. Tragik, värme och kärlek löper jämnt i den spännande filmen om Brunos överlevnad i det vilda samtidigt som vi följer föräldrarnas desperata sökande efter honom.

Filmhandledning

Åk 6-9

Fight Girl

Svensk text, 1 timme 24 minuter
Spelperiod: 42 och 43 på vardagar 14-25 oktober klockan 9

Tema: Skilsmässa och nystart. Vänskap. Kickboxning. Girl power.

När 12-åriga Bodils föräldrar skiljer sig måste hon flytta och börja på en ny skola. Hon känner ett ansvar för sin bror som har diabetes och blir mobbad. Bodil träffar Joy som introducerar henne för kickboxning, något som är passande då hon har svårt att kontrollera sitt temperament. Via kickboxning kan Bodil få utlopp för sina känslor och ta kontroll över tillvaron.

Holländska "Fight Girl" ("Vechtmeisje") av regissören Johan Timmers är årets vinnare av Malmö stads barnfilmpris under barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF. 

Filmen är enligt juryn "en inspirerande historia berättad ur barnperspektiv som handlar om ilska, vänskap och utmaningarna med att växa upp. Filmen är väl producerad ur alla aspekter från öppningsscenen till det dramatiska slutet och skådespeleriet knockar en."

Filmhandledning

Åk 9-gymnasiet

Green Book

Svensk text, 2 timmar 10 minuter
Spelperiod: vecka 45, 46 och 47 på vardagar 4-22 november klockan 9

Tema: Rasism. Klass. Vänskap och gemenskap.

Året är 1962. Dörrvakten Tony ”Lip” Vallelonga är tillfälligt arbetslös och går efter viss tvekan med på att köra den färgade musikern Dr. Don Shirley på en tvåmånaders turné i djupaste amerikanska södern. Dr. Shirley är välutbildad och en hyllad musiker medan Tony är en jordnära man, som inte värjer för trubbel. Först har de mycket olika uppfattning om allt från mat till musik, men upptäcker snart att de befinner sig i en värld som ser ner på dem båda. Det leder till en oväntad vänskap.

Filmen är flerfaldigt prisbelönad. Den vann bland annat tre Oscar för Bästa film, Bästa manliga biroll och Bästa originalmanus 2019.

Kontakta gärna