Vårens program

Här kan du botanisera i hela vårens filmutbud för elever i för- och grundskolan samt gymnasiet.

Platserna bokas på filmstaden.se och kostar 20 kronor per elev. Tänk på att du måste boka antal platser inklusive lärare när du bokar. Du behöver inga fysiska biljetter, det räcker med bokningen.

Du betalar skolbion i e-handeln.

Här hittar du en lathund för hur du ska göra.

Förskolebio

Stora galaxer äter stjärnor

Svenskt tal, 29 minuter
Spelperiod vecka 10 och 11 på vardagar 2-13 mars.

Tema: Rädsla och mod. Rymden. Ensamhet och gemenskap. Samarbete.

Visste du att alla har en egen stjärna? En stjärna som med sitt ljus skänker glädje och mod till de som följer efter den. Lill-Tuffe, Bärra, Rabbit och Lövet färdas ut i rymden för att hitta sina stjärnor. För att kunna återvända med stjärnorna i behåll, måste de ta sig igenom Skuggornas tunnel med monster som sprider skräck och äter stjärnglans. Genom att möta sina största rädslor, samarbeta och visa prov på riktig vänskap kan de övervinna monstren i tunneln och sprida ljus i universum.

Ett finstämt och fantasifullt äventyr, som öppnar för samtal om exempelvis ensamhet och vad det innebär att vara en riktig vän.

Åk 1-3 & 3-5

Tito och fåglarna

Svensk tal, 1 timme 20 minuter
Spelperiod: vecka 12 på vardagar 16-20 mars.

Tema: Värdegrund. Andra konstuttryck. Naturvetenskap. Samhälle och politik.

En mystisk epidemi sprider sig, vilket gör att människor blir sjuka så fort de blir rädda. Tito upptäcker att det har något att göra med sin pappas forskning kring fågelsång. Tillsammans med sina vänner ska Tito rädda världen och på vägen söker han både efter sin försvunna pappa och sin egen identitet.

Brasiliansk animerad fin film som för tankarna till Studio Ghibli. (Källa: Buff) 

Filmhandledning

Åk 4-6

Häxjägarna 

Svensk text, 90 minuter
Spelperiod: vecka 13 på vardagar 23-27 mars.

Tema: Barnkonventionen. Superhjältar. Fantasi. Mod. Vänskap. Att övervinna hinder.

Tioårige Jovan arbetar dagligen med att få sin kropp att lyda, ibland försvinner han in i en fantasivärld där han är en hjälte med superkrafter. Allt förändras när han träffar den nya klasskompisen Milica. Hon övertalar Jovan att hjälpa henne att befria sin pappa från hans nya fru, som hon tror är en häxa. Men för att bli en riktig hjälte måste Jovan först acceptera sig själv och den han är.

Häxjägarna handlar inte bara om nyvunnen vänskap och häxjakt, det är också en berättelse om att göra det bästa man kan, hur många hinder man än måste besegra. Det är en härlig, fantasifull och medryckande film om självacceptans, hur det är att leva med skilda föräldrar och cerebral pares. 

Filmhandledning

ÅK 7-9 & gymnasiet

Flykten från DDR

Svensk text, 2 timmar, 5 minuter
Spelperiod: vecka 14 på vardagar 30 mars-3 april.

Tema: Historia. Diktatur. Yttrandefrihet. Kärlek. Äventyr.

Detta är den sanna historien om de östtyska familjerna Strelzyk och Wetzel som i september 1979 skapade stora rubriker över hela världen. I största hemlighet ägnade de två år åt att själva sy och snickra ihop en luftballong för att försöka fly från diktaturens DDR till friheten i väst. Jagade av den största styrka Stasi kunnat mobilisera blev både förberedelserna och själva flykten en kamp mot klockan där varje sekund var viktig…

Flykten från DDR är en av årets största europeiska biosuccéer och lockade miljonpublik i Tyskland.

Gymnasiet

438 dagar

Svensk text, 2 timmar, 4 minuter
Spelperiod: vecka 17 på vardagar 20-24 april.

Tema: Press- och yttrandefrihet. Exploatering. Diktatur. Rättshaveri.

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson sätter allt på spel när de korsar gränsen mellan Somalia och Etiopien. De vill undersöka hur jakten på olja drabbar befolkningen och med egna ögon ta reda på sanningen.

Fem dygn senare ligger de skjutna i öknen och en annan historia tar sin början. Svenskarna fängslades och dömdes till 11 års fängelse för terrorism. Deras situation uppmärksammades medialt och den så kallade ”tysta diplomatin” var väl omdiskuterad. (Källa: SF Studios) 

Kontakta gärna