Artscape Saga i Kungsbacka

Kungsbacka var en av tolv kommuner i Göteborgsregionen som ingick i konstprojektet Artscape som fick tre enorma väggmålningar i början av sommaren.
Artscape Saga är ett konstprojekt som pågick 27 maj–17 juni 2019. Projektet leddes och koordineras av den ideella gatukonstorganisationen Artscape i nära samarbete med kommunerna. Årets tema var världens folksagor.

Konstnärerna

Det kom tre erkända muralmålare till Kungsbacka: Beau Stanton från USA, Dulk från Spanien och Sagie från Sverige.

Beau Stanton (USA)

Med inspiration från antika ornament, mytologi och klassisk bildkonst skapar Beau Stanton verk som belyser moderna samhällsproblem. Stantons konst är elegant och stilren med många spännande detaljer.

Besök gärna Beau Stantons Instagramsida.

Dulk (Spanien)

Surrealisten som målar fantasivarelser och djur med otrolig detaljrikedom. Dulk försöker alltid måla ur barnets perspektiv, eftersom han vill fånga den känsla han själv hade när han först blev inspirerad.

Här kommer du till Dulks Instagramsida.

Sagie (Sverige)

Christofer Sagie är graffitikonstnär och målare och kommer ursprungligen från Karlstad, men är numera verksam i Göteborg. Han jobbar i flera olika stilar, allt från klassisk graffiti till realistiska motiv i olja, akryl och akvarell men främst sprejfärg eller blandteknik. 

Sagie ska tolka andras idéer till målning - det är invånarna i Kungsbacka kommun som har fått lämna idéer och önskemål på vad Sagie ska måla på väggen. Det blir en blandning av majblommor, piratskepp och vattentorn! 

Karta

Här finns en karta där du kan se vart konstverken finns.

Program

  • 9 augusti 11-12: Följ med på en guidad visning av de tre muralmålningarna och hör berättelserna om dem. Samling vid Livets träd.
  • 10 september 18-19.30: Berättarkväll för hela familjen i Svarten i kulturhuset Fyren. Det blir en kväll med berättandet i fokus med sägner, skrönor och någon bortglömd händelse från trakten. Sitt ner och lyssna och vill du dela med dig av någon gammal skröna är det välkommet! Maila i så fall till konsthallen@kungsbacka.se. Vid regn i lokal svarten, kulturhuset Fyren.
  • 18 september 18.30-20: Berättarbaren Ordet är ditt
    Konst i Kungsbacka, nu och då - berättelser om urban gatukonst och om konstnärskolonin på 30-talet som gav Hanhals söder om Kungsbacka en plats i konsthistorien. Berättare: Anita Johansson, konstnär, journalist och författare till boken Hanhalskolonin - Ansgarius Börjesson och Göteborgskoloristerna samt Daniel Wakeham, projektledare för Artscape Saga.
  • 22 september 12-14.30: Måleriverkstad med Anna Ryman Bruks på Kulturtorget i kulturhuset Fyren. För alla åldrar. 
  • 2 oktober 17-18: Guidning av Artscape. Samling på Västergatan 16-18.
  • 7 november 18.30-20: Sagans läkande kraft. Föredrag och samtal med psykolog och författare Michael Lundgren i Snäckan, kulturhuset Fyren.

Kontakta gärna