Den svarta kvadraten

Åsa Langert har tolkat en 100 år gammal magisk målning, som ligger till grunden för modern konst. Hennes utställning visas i Kungsbacka konsthall från 21 augusti till 27 september.

Kazimir Malevitj

Kazimir Malevitj revolutionerade konstscenen 1915 med sin målning ”Den svarta kvadraten”. Målningen har fungerat som en språngbräda för modern konst och den metod, suprematismen som Malevitj formulerade under samma år 1915, och som kan ses som en bildskapandets frihetsrörelse. Efterföljare är både minimalismen och begreppskonsten. 100 år senare hyllar Åsa Langert Maljevits kvadrat med konkreta målningar, skulpturer och två platsspecifika verk i Kungsbacka konsthall. 

Åsa Langert 

Åsa som har utbildning från Konstfack i Stockholm har tidigare i år ställt ut sina arbeten i New York, där hon bott och verkat under ett flertal år, innan flytten tillbaka till Sverige och Sandviken 2007, där hon är verksam idag. För Åsa innebär gästspelet i Kungsbacka att hon återvänder till sin släkts rötter på västkusten där såväl farbrodern Olle Langert som kusinen Erik Langert är verksamma som konstnärer. Flertalet av verken visas för första gången i Sverige.