Akvarellens olikheter

I utställningen Akvarellens olikheter visar de fyra konstnärerna Marie Gauthier, Erik Hårdstedt, Hasse Karlsson och Therese Szatek akvarellmålningens många uttryck och möjligheter. Utställningen pågår lördag 23 april till 11 juni 2016.

Norra Hallands Konstförening har bjudit in de fyra konstnärerna för att visa hur olika akvarellmåleriet kan se ut.

Program

Lördag 23 april 11-15 vernissage

13.00 invigningstal av Anna Törnquist, f d ordförande Nordiska Akvarellsällskapet.
Konstnärerna närvarar och presenterar sin konst.

Tisdag 26 april 12.00

Guidad lunchvisning

Onsdag 27 april 18.00-19.30

Föreläsning: Akvarellmåleriets historia
Jonte Nynäs, från Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn, berättar om akvarellmåleriets historia i konsthallen.

Onsdag 4 maj 18.00

Guidad kvällsvisning

Onsdag 11 maj 18.00-21.00

Workshop: akvarellmålning

Konstnären Margareta Sölveland handleder dig som alltidvelat men aldrig provat måla akvarell. Anmälan senast 6 maj till konsthallen@kungsbacka.se eller 0300-83 42 84.
Arr: Norra Hallands konstförening

Onsdag 18 maj 12.00

Guidad lunchvisning

Varje lördag och söndag klockan 12.00 hålls en kort introduktion till aktuell utställning i konsthallen. Alla arrangemang är kostnadsfria om inte annat anges.

Så här beskriver konstnärerna själva sitt konstnärskap

Therese Jonsson Szatek Värmdö 4/12 2015

”De inblickar som presenteras i mina bilder, är hämtade från rum jag vistats i under en längre tid. Jag målar utsnitt från det vardagliga, det vi har runtomkring oss och som vi ständigt rör oss i. Formerna pendlar mellan föreställande och det abstrakta, såsom yta och djup. Det kan vara stolsbenens komposition under bordet, mattans tyngd mot golvet eller skuggspelet på väggen från en växt. Tingen i sig uttrycker en egen historia av tillfällen och händelser som jag uppmärksammar i mina bilder. Genom att jag försöker få ihop abstrakta ytor med det föreställande till en ny helhet vill jag närma mig reflektioner kring tid, existens och förändring. Jag varvar detta arbete med naturbilder och växtlighet med likheten att jag vill kombinera naturen med det abstrakta. Bilderna tar lång tid att framställa och behovet av denna långsamma process är en grundpelare för mitt arbete. Det är där identifikationen sker.”

Hasse Karlsson

” Hämtar inspirationen ute, blir inspirerad av ljuset i landskapsrummet. Klimatförändringar och utsatta platser med en enhetlig färgskala. Även i en interiör kommer ljuset utifrån och varierar från sommarhalvår till vinterhalvår.”

Marie Gauthier

”I mitt måleri försöker jag att abstrahera så mycket som möjligt och i möjligaste mån frigöra mig från motivet. Min inspiration kommer ofta från dramatiska naturscenerier, där blandning av mörker och ljus möts, och där kontraster blir till. Jag söker alltid ljuset även genom mörka kulörer.”

Erik Hårdstedt

”Konsten är för mig en lekplats och ett lab, där jag kan vända och vrida på tingen, dissekera och sätta ihop dem på nya sätt. Kanske upptäcka nya betydelser i det gamla bekanta.Kontrasterna är ständigt närvarande: Yta och djup, när och fjärran, öst och väst, evigt och förgängligt, liv och död, smått och stort. Jag inspireras av resor, natur, förändring, vardagen, konsthistoria, mytologi, religion, arkitektur, skräp, reklam, barndomsminnen, mat, konsumtion av alla slag… med andra ord det mesta... ”

Norra Hallands Konstförening

Konstföreningen grundades 1953 och har sedan dess verkat som ett nätverk för konst och konsthantverk genom att på olika sätt stödja den samtida konsten i Norra Halland. Förutom det årliga konstlotteriet är föreningens huvudsakliga syfte att stimulera intresset för konst bland allmänheten såväl barn som vuxna men också skapa kontakter med konstnärer, andra konstföreningar i ett samarbete med Kultur & Fritid i Kungsbacka. Norra Hallands konstförening Föreningen är demokratisk och öppen för alla och har idag ca 250 medlemmar.
Besök gärna föreningens hemsida: www.nhkf.se

Öppettider: se nedan. Stängt söndag 5/6.

Kungsbacka konsthall

Öppettider
måndag - fredag 11-18 
lördag - söndag 11-15

Kontakta gärna