Bombay Foto Håkan ELofsson Bombay Foto Håkan Elofsson Bombay Foto Håkan Elofsson

Bombay Boulevard - Håkan Elofsson

Utställningen Bombay Boulevard visar bilder från fotografen Håkan Elofssons återkommande resor till Bombay. Han har intuitivt fotograferat stadens gatuliv, från en taxi, tvärtemot hans övertygelse att vara på ta-avstånd. Men smygbilderna blev raka motsatsen, en ärlig skildring av en verklighet som inte hann ställa om sig. Kungsbacka konsthall 9 maj till 14 juni 2014.

Du hamnar mitt i Bombays myllrande folkliv, du känner dofter och omsluts av gatans soundtrack. Vi ställs ansikte mot ansikte med den pågående vardagen i stillbilder och film. Det blev Indien men det kunde lika gärna varit en annan storstad i världen, där livet har sin gång. 

Om fotografen Håkan Elofsson

Håkan Elofsson är född 1955 i Kungsbacka och tillhör landets mest uppskattade reportagefotografer sedan trettio år. Han började i morfars mörkrum i Kungsbacka, utbildade sig till fotograf på GFU, fortsatte som kopist till Christer Strömholm och arbetade många år på tidningen ETC.

Håkan Elofsson har haft en lång rad utställningar genom åren, bland annat på det legendariska fotogalleriet Camera Obscura i Stockholm och på den internationella fotofestivalen i franska Arles. Bombay Boulevard visades för första gången på Fotografiska i Stockholm. Idag är Håkan Elofsson ämnesansvarig för fotoutbildningen vid skolan Berghs School of Communication. 

Program 

Fredag 9 maj 17-20 Vernissage och fest

Vernissage i konsthallen 17-20 och invigning klockan 18 av Johan Brink, som samtalar med fotografen Håkan Elofsson. 

Stor indisk fest i Snäckan, intill konsthallen. Musik, fest och mat.

Lördag 10 maj visning och föreläsningar 

12.00 visning av utställningen Bombay Boulevard
Håkan Elofsson visar och berättar om sin utställning. 

13.00 Föredrag: Fördomar, kulturkrockar och romantiseringar - att möta den Andre. Linda Sternö, lärare i film på Akademi Valand och fd filmstudenterna Jessika Jankert och Mattias Jonsson berättar om och visar filmade sekvenser från ett internationellt utbytesprojekt mellan två filmutbildningar; den ena ska påbörjas i Bangalore i Indien och den andra är etablerad på Göteborgs Universitet. Moderator är genuspedagog Astrid Tengelin, Kungsbacka kommun

14.00 Föredrag: Berättelser med broderier förändrar samhället. Britta Kleberg, konstnär och konstpedagog, berättar om broderiprojektet, som hon och textilkonstnären Elsa Agelii startade 2007 tillsammans med flickor och kvinnor i Rajastan i norra Indien. Projektet ger bland annat stöd till flickors skolgång och försöker förändra det traditionella familjemönstret i området. 

Söndag 18 maj 13.00 konstfilm i konsthallen

Motståndare till längtan. Marianne Greenwood var en av få kvinnor ur sin generation som satsade allt på drömmen och blev en stor fotograf. I detta närgående porträtt följer vi med på hennes livsresa till avlägsna kontinenter, där grunden för hennes skapande tog form. Sverige/2007/58 min.

Torsdag 22 maj 12.00 visning i konsthallen

Visning av utställningen Bombay Boulevard

Kontakta gärna