De nya dödssynderna

Vilka mänskliga beteenden tycker vi allra sämst om? Vilka handlingar och känslor är de största hindren för att vi ska kunna leva och göra gott? Terra Stoffa tolkar synderna i Kungsbacka konsthall 20 februari till 10 april 2016.

I utställningen De nya dödssynderna har den Kungsbackabaserade konstnärsgruppen Terra Stoffa tagit fasta på levnadssynder. De elva utställarna visar sina personliga tolkningar som speglar någon eller några av de nya dödssynderna. 

Stefan Einhorn har kartlagt de nya synderna

De sju gamla dödssynderna formulerades av en munk i Egyptens öken för över 1 600 år sedan. Författaren Stefan Einhorn ställde sig frågan om det är så att en ny tid kräver nya tolkningar för att samhället har förändrats? Han gjorde en kartläggning av vilka mänskliga beteenden vi numera tycker allra sämst om.

Dagens sju mest avskyvärda och destruktiva synder är - falskhet, hat, hänsynslöshet, översitteri, trångsynthet, främlingsfientlighet och girighet - i den ordningen.

Med utgångspunkt i Stefan Einhorns bok från 2014, De nya dödssynderna, vill konstnärsgruppen Terra Stoffa lyfta fram och diskutera etiska frågor både på ett personligt och samhälleligt plan.

Om Terra Stoffa

Konst- och konsthantverksguppen Terra Stoffa, som bildades 1981, är en ideell förening som verkar för att de elva medlemmarna ska påverka varandra till ett utvecklande arbete och tillsammans producera utställningar av hög kvalitet. Medlemmarna arbetar i olika konstnärliga tekniker med bland andra textil, keramik, skulptur, måleri, grafik och silversmide.

De elva utställarna är: Sonja Arenhill Bolmstedt, Boel Axelsson, Maria Curman, Gärd Elldér, Britt-Marie Grävare,  Hilde Horni Hultén, Lena Ninna Lindahl, Marie Ragnhult, Maud Renholm, Gerd Thorngren-Gustafsson och Per-Olof Widheden.

Program under utställningen 

Vernissage lördag 20 februari 11-15, invigning 13.00

Onsdag 24 februari 18.00 Konstnärssamtal: Att tolka dödssynderna 
Terra Stoffas utställare samtalar om hur de tolkat temat.

Onsdag 2 mars 12.00 Guidad lunchvisning

Onsdag 2 mars 18-21 Workshop: Prova på bonadsmåleri
Måla som på 1700-1800-talet med äggtempera på duk. Inspireras av utställningen om de nya dödssynderna. Materialkostnad 100 kr. Anmäl: konsthallen@kungsbacka.se

Lördag 5 mars 11-14 Lördan är UNG: verkstad - tema Påskägg!
Vi låter fantasin flöda och skapar roliga & vackra påskägg.

Onsdag 9 mars 18.00 Guidad kvällsvisning

Söndag 13 mars 13-14.30 Ett fönster mot himlen - föreläsning
Föredrag av Erland Forsberg om ikonmåleri. Erland Forsberg är född och prästvigd i Borgå Stift, Finland. Han är fil kand i konstvetenskap och har gått i lära hos den finske ikonmålaren Robert de Caluwé. Han har sedan drygt 30 år varit verksam som kyrkokonstnär och på beställning skapat ikoner, altarskåp och glasfönster till över hundra svenska kyrkor och en del finska. Lokal Snäckan, kulturhuset Fyren,

Tisdag 15 mars 18.30 Föreläsning: Stefan Einhorn 
Författaren Stefan Einhorn berättar om sin bok ”De nya dödssynderna”.

Onsdag 23 mars 12.00 Guidad lunchvisning

Lördag 2 april 11-14 Lördan är UNG: verkstad - tema majblommor
Låt dig inspireras av Beda Hallbergs majblommor och gör egna i konsthallen.

Onsdag 6 april 18.00 Guidad kvällsvisning

Kungsbacka konsthall

Öppettider
måndag - fredag 11-18 
lördag - söndag 11-15

Kontakta gärna