Fjäregruppen - tema 1965

I år fyller Kungsbackas äldsta konstnärsförening Fjäregruppen 50 år, vilket firas med stor temautställning där 25 medlemmar gör sin personliga tolkning av året 1965. Pågår i Kungsbacka konsthall 25 april till 5 juni 2015.

Välkommen på vernissage i Kungsbacka konsthall, lördag 25 april klockan 11-15. Hela programmet finns här.

Fjäregruppen bildades 1965 av 20 konstnärer och konsthantverkare bosatta
norra Halland, Fjäre härad. Syftet var då, som nu, att samla yrkesverksamma konstnärer och konsthantverkare i norra Halland och arbeta för att sprida nordhalländsk konst och konsthantverk. Redan från start hade gruppen ett stort inflytande på både kulturliv och kulturpolitik i Kungsbacka.

Många kända namn

Sune Alehammar valdes till gruppens första ordförande och bland medlemmarna fanns Ansgarius Börjesson, Lennart Andersson, Rolf Denman, Bibbi Swahn, Ulla Onvall och Märta Rinde-Ramsbäck. Några av den är fortfarande medlemmar i Fjäregruppen. I dag består gruppen av 24 professionella konstnärer som arbetar med offentlig utsmyckning och/eller fri konst. En rad av medlemmarna är också kända som lärare i måleri, teckning, akvarell och keramik.

Under perioden 1965 och fram till nu har 54 konstnärer varit medlemmar i Fjäregruppen. Genom åren har gruppen arrangerat ett stort antal utställningar i Kungsbacka med medlemmar och inbjudna gäster. Gruppen har också haft utställningar, utbyte och samarbete på en rad andra platser i Sverige och utomlands. I offentliga miljöer i Kungsbacka och runt om i landet finns en mängd utsmyckningar av Fjäregruppens medlemmar.

En lista på alla medverkande konstnärer i Tema 1965.

Arrangör av utställningen 

Utställningen arrangeras av Fjäregruppen i samarbete med Kultur & Turism i Kungsbacka med stöd av Region Halland.

Program för hela utställningsperioden

Skolprogram för tema 1965

Filmpremiär på Facklan

Filmen berättar med hjälp av personliga intervjuer och minnesbilder om föreningens utveckling fram till idag. Visas på Filmhuset Facklan 21 april klockan 18.30, se program tema 1965

Avvikande öppettider våren 2015

Pingst 23 och 24 maj  -  stängt

Lördag 6 juni - stängt

Kungsbacka konsthall

Öppettider
måndag - fredag 11-18 
lördag - söndag 11-15

Kontakta gärna