Jag ska ta hand om dig

Fotografen Erik Östensson visar en bildberättelse om honom och hans jämnåriga vänners relationer till sina föräldrar. Kungsbacka konsthall 8 januari till 7 februari 2016.

Vernissage och invigning

Vernissage fredag 8 januari 17-19 av fotoutställningen Jag ska ta hand om dig

18.00 Invigningstal av Charlotta Hanno, utvecklare konst, Kultur & Turism i Kungsbacka

18.15 Konstsamtal mellan Johan Brink, skribent med fotografi som specialitet, och konstnären Erik Östensson

Guidade visningar

Onsdag 13 januari 12.00

Onsdag 20 januari 18.00

Föredrag

Onsdag 27 januari 18.00 Gösta Flemming

Gösta Flemming, författare och förläggare på förlaget Journal, berättar utifrån Erik Östenssons fotobok och från andra fotoböcker om fotografiets olika uttryckssätt.

I 20 år har Gösta Flemming gett ut fotoböcker av Sveriges främsta fotografer.
 Journal har rekordet i antal nomineringar och utnämningar till Svenska fotografers förbunds Bästa fotobok och förlagets böcker återfinns ständigt bland de utvalda i Kungliga Bibliotekets Svensk bokkonst.
Lokal: Konsthallen.

Jag ska ta hand om dig

Så här beskriver konstnären sin utställning:

"Vi var mitt uppe i en frigörelseprocess där det var viktigt att göra egna val. Vi ville inget hellre än att vara självständiga. Men på samma gång som vi försökte frigöra oss kände vi oss ensamma och övergivna. Från våra barndomshem hade världen bara verkat spännande och full av möjligheter, men nu när vi klev ut i den på egen hand var den skrämmande och alltför stor för att överblicka".

Att bli vuxen, är inte det att göra egna val och sedan ta ansvar för konsekvenserna? Det börjar med 3-åringens trots då vi för första gången prövar vår egen vilja. Vi säger jag vill inte, och sedan väntar vi med spänning på den vuxnes reaktion. För första gången har vi en vag bild av ett jag och att detta jag inte vill. Sedan vandrar vår egen vilja tätt intill våra föräldrars och de andra vuxnas vilja. Under uppväxten prövar vi att kliva bort från de vuxna för att sedan när vi uppfattat deras vilja snabbt söka oss tillbaka i deras beskydd. Det är på detta sätt vi utforskar och skapar oss en ”bild”, dvs. en föreställning, av omvärlden. Denna ”bild” är allt vi vet, vi älskar den och vill inget hellre än att bli en del av den. Men vad händer sedan när vi kommit till den ålder då vi varken kan eller vill kliva in vid våra föräldrars sida och dela deras vilja? När vi ska göra egna val och sedan själva stå för dem? Att bli vuxen är inte lätt. Vad vill jag och vem är detta jag?

De ”unga vuxna” som jag följt i arbetet är myndiga men de känner sig inte som vuxna. På bilderna har de alla ett allvarligt uttryck som skulle kunna bero på vuxenvärdens krav på anpassning.  Men det skulle också kunna beror på att de under hela sin uppväxt haft en önskan att bestämma själva, men nu när de faktiskt är myndiga och kan göra detta istället känner sig svikna och lämnade ensamma? Var finns nu den egna viljan? Den tydlighet som de vuxna alltid hade när de gjorde sina val, var fick de den ifrån?

I den här texten använder jag ofta ordet ”bilder” i betydelse av ideal och normer. Vi kan tillexempel ha en ”bild” av hur en pojke eller en lycklig familj ska vara. Jag upplever att en stor del av processen att bli vuxen just är att förhålla sig till dessa ”bilder” som presenteras av de tidigare generationerna. Frågan är om de ”unga vuxna” väljer att tro på ”bilderna” som de vuxna skapat? Om de inte gör det, vilka ”bilder” väljer de då istället att tro på?

I arbetet försöker jag förstå vilken relation dessa “unga vuxna” har till sina föräldrar. Detta gör jag bl.a. genom att fotografera interiörer både från föräldrarnas och från de ”unga vuxnas” hem. Här kan vi skymta en del av de ”bilder” som de ”unga vuxna” måste förhålla sig till. Jag har också porträtterat de ”unga vuxna” och deras föräldrar. I ytterligare andra bilder försöker jag gestalta den osäkerhet inför framtiden som jag upplever att de ”unga vuxna” känner.

En central del av arbetet är hur de ”bilder” jag skrivit om tidigare fungerar. Jag upplever att vi med hjälp av dessa ”bilder” målar upp drömmar om hur vi skulle vilja ha det. Men det är inte bara framtiden som målas upp, vi ser också försök att måla upp ”bilder” av hur det var. I arbetet ser vi detta bl.a. i fotografier som vill hjälpa oss att minnas den lyckliga barndomen. Dessa ”bilder” (normer och ideal) är oftast outtalade men ibland tar de alltså fysisk gestallt t.ex. som ett fotografi eller en målning.

Det här arbetet undersöker de ”unga vuxnas” första skakiga steg in i vuxenvärlden, och den utsatthet som det faktiskt innebär att bli vuxen. Här finns det inte längre någon som säger ”Jag ska tar hand om dig”.

Om Erik Östensson

Erik Östensson (f.1978) är uppvuxen i Holmsund utanför Umeå bor och verkar sedan några år i Stockholm. Östensson är utbildad vid International Center of Photography i New York och har de senaste åren medverkat i ett flertal utställningar bland annat på Kunsthal Charlottenborg, Köpenhamn (2012), Centrum för fotografi, Stockholm (2013), Landskrona fotofestival (2013), Galleri Breadfield, Malmö (2014) och Festival Circulations, Paris (2015).
Hans fotografiska arbete “Jag ska ta hand om dig” gavs 2012 ut i bokform på Journal förlag.

Kontakta gärna

Kungsbacka konsthall