Mari Rantanen

Sommarutställning i Kungsbacka konsthall bjuder på måleri och grafik av en av Finlands största kolorister - Mari Rantanen i utställningen Old Flames - New Friends. Utställningen är öppen 28 juni-16 augusti 2014, måndag till lördag.

Vernissage på lördag med Richard Sangwill

Utställningen, som arrangeras av Kultur & Turism, pågår 28 juni till 16 augusti i Kungsbacka konsthall.

Vernissage lördag 28 juni klockan 11-15, invigning klockan 12. Invigningstalet hålls av Richard Sangwill, ansvarig för konstenheten Västra Götalandsregionen, som samtalar med konstnären.

Livet speglat genom kulturen

Intressant, utmanande och till och med svårt. Med de orden beskriver Mari Rantanen själva processen att måla. En problemformulering ligger alltid till grund för målningarna. Måleriet är sedan ett sökande efter svar på frågan. Ett svar kan leda vidare till nya frågeställningar och nya målningar. Resultatet som eftersträvas är ett måleri som tillfredsställer såväl intellektuella som känslomässiga behov. 

Old Flames - New Friends

Mari Rantanens konstnärskap kännetecknas av ett intensivt färgspråk och intrikata mönster, där människans värld är i fokus. Hon har ofta intresserat sig för system som skapats av människan och refererat till konst, arkitektur, kultur men också vardagsliv i sina målningar. 

Utställningen heter Old Flames - New Friends, Gamla kärlekar - nya vänner, och hänvisar till målningarnas namn som i sin tur leder till kvinnor från konstvärlden, litteraturen och konstnärens privata liv. Målningarna är en form av hälsning till dem som inspirerat Mari Rantanen - kvinnor som är en del av kulturskapandet.

Om konstnären

Mari Rantanen (1956) är född och uppvuxen i Finland. Hon är utbildad vid finska Bildkonstakademin i Helsingfors 1975-79 och därefter vid Pratt Institute i New York 1982-83. Under många år var Mari Rantanen bosatt i New York innan hon 1996 flyttade till Stockholm där hon verkade som professor vid Kungliga konsthögskolan till 2005. Mari Rantanen har under åren haft stora utställningar i Europa och USA och hon är representerad i ett flertal samlingar - såväl privata som offentliga. 

Kontakta gärna