OK (oreflekterad konsumtion)

Vad betyder saker för dig? Vilken roll fyller jakten efter den rätta prylen? Blir du lycklig av att shoppa? Välkommen till Kungsbacka konsthall och utställningen OK. 14 november till 20 december 2015.

Utställning OK är Elisabeth Billanders reflektion över samhällets konsumtionsmönster som ställer frågor om hållbarhet och oreflekterad konsumtion.

Konstnären Elisabeth Billander undersöker med hjälp av keramiska objekt vilka knep som används för att skapa åtråvärda objekt – saker som vi egentligen inte behöver en till av.

Aktuellt program under utställningsperioden

Guidad kvällsvisning i konsthallen
Onsdag 2 december 18

Lördan är UNG - familjedag i Fyren
Lördag 5 december 11-14
Workshop med julfrossa, vi återanvänder material till nytt julpynt. Bok och lagerrea i konsthallen.

Guidad lunchvisning i konsthallen
Onsdag 9 december 12.

Introduktion varje helg
Varje lördag och söndag klockan 12 hålls en kort introduktion till utställningen.

Vad innebär köpandet för dig?

- För mig innebär det något komplext som är svårt att sätta fingret på. Jag hade ett år av köpstopp 2014 och upptäckte att det ligger något djupare i att handla saker än just prylen i sig, berättar konstnären Elisabeth Billander.

Själva handlingen man utför när man köper något oavsett om det är på nätet eller i en fysisk butik ger en form av snabb tillfredställelse, en respons på något vi längtar efter. Man blir glad i stunden. Men det är enligt mig en falsk och kortvarig lycka och varar inte särskilt länge.

Min önskan är att kunna hitta den tillfredställelsen i andra handlingar än köpandet. För visst behöver de flesta av oss ingenting mer än vad vi redan har, egentligen. Samtidigt finns det de som inte har råd till det de verkligen behöver i vardagen. I Sverige. I dag.

Så varför lockas vi så av att handla en tröja till, tre par skor för priset av två eller nytt diskmedel i en limited edition med en ny sommardoft... Det tar inte slut med alla knep för att utöver vår egen inre drift av att handla få oss att handla ytterligare mer och mycket av saker vi verkligen inte behöver. I alla fall inte här och nu.

I den här utställningen har jag som ingång i min skapandeprocess funderat på dessa fenomen utifrån mig själv och de som finns i min närhet. Det är en subjektiv uppfattning och en fri konstnärlig tolkning av mänskligt beteende som inte stödjer sig på forskning eller exakta data. Avsaknaden av färg och avsaknaden av objektet symboliserar värdet i detsamma enligt mig. Tomt. Finns inte. Borta. En del av verken kan ses som en motvikt till köpandet som lyckorus, nämligen kreativiteten, originaliteten och det egna tänkandet. Andra symboliserar vårt kollektiva medvetande att vara en i mängden och få vara med.

Alla arrangemang är kostnadsfria om inget annat anges.

Kungsbacka konsthall

Öppettider
måndag - fredag 11-18 
lördag - söndag 11-15