Arrangörer Samiska flaggan
Konstutställning i konsthallen: Sámi Contemporary. Del av konstverk av Sunna.

Program Sámi Contemporary

Som vanligt erbjuder vi ett stort antal spännande program under utställningstiden. Invigningen hålls på den samiska nationaldagen - fredag 6 februari.

6 februari klockan 17-19 

Firande av Samernas nationaldag med vernissage 

 • 17.00 Invigning av utställning Utifrån ett gammalt mönster, som ingår i projektet Sámi Contemporary, på Nordhallands hembygdsmuseum Västergatan 17. Maria Andersson, ordförande i nämnden för Kultur & Turism inviger och Marita Jönsson, Kultur i Halland - Slöjd, berättar om utställningen. Pågår till 11/4.
 • 17:30 Fackeltåg från Nordhallands hembygdsmuseum till Kungsbacka konsthall i kulturhuset Fyren. 
 • 18 Invigning av utställningen Sámi Contemporary i Kungsbacka konsthall. Tal av Per Ödman, kommunfullmäktiges ordförande Kungsbacka kommun. Marita Isobel Solberg, utställare i Sámi Contemporary, framför en performance i konsthallen och Jan-Erik Lundström, tf chef Norrbottens museum och curator för utställningen, gör en kort presentation av utställningen. 

7 februari föredrag

 • 13-13.45 Samtida Samiskt - bildkonst från Sápmi idag  
  Jan-Erik Lundström, tf chef Norrbottens museum och curator för utställningen, går igenom några huvudstråk bland samiska konstnärer, med särskilt fokus på en ny generations engagemang i identitetsfrågor och politiska frågeställningar. 

 • 14-14.45 Samisk mytologi i konsten 
  Britta Marakatt-Labba, hedersdoktor vid Umeå universitet och utställare i Sámi Contemporary, berättar om sitt konstnärskap och visar bilder som är miniatyrvärldar formade med nål och tråd. Brittas bilder innehåller scener ur vardagen, politiska reflektioner och berättelser om samisk kultur och historia.

Sportlovsaktivitet för skollediga 

 • 10/2 13-15 Verkstad -  gjut en samisk symbol
 • 11/2 10-12 Verkstad -  gjut en samisk symbol
  För oss 9-15 år. Föranmälan till konsthallen@kungsbacka.se eller telefon 0300-83 42 84. Materialkostnad 50 kr.

11 februari 12-12.30 Lunchvisning på Bryggan

Äldre samisk konst och konsthantverk ur Karl-Erik Brännströms samling.

21 februari Föredrag på Kulturtorget, Fyren

13.00-14.00 Minoritetsgrupper och benämningen - urfolkskonstnär eller samisk konstnär Liselotte Wajstedt, utställare i Sámi Contemporary, visar bilder och filmer och berättar om sina personliga erfarenheter av att arbeta som konstnär med samisk bakgrund. Föredraget ingår i Queer up Kungsbacka.

Mer information om Liselotte Wajstedt finns på hennes hemsida.

24 februari kl 18.30 Dokumentärfilm: Jojk

Jojken är folkets musik med en obruten tradition sedan tusentals år - men den är inte oomtvistad. Jojken har varit belagd med dödsstraff eftersom den betraktades som trolldomsmusik. Med Maj Lis Skaltjes film får vi en berättelse om samer och jojkens historia med fantastiska bilder, musik och ett personligt tilltal. Filmhuset Facklan. Biljetter, Facklan 0300-104 78. Ingår i Dokumix.

25 februari 12-12.30 Lunchvisning i konsthallen

28 februari Lördan är ung!

 • 11.00-14.00 Gjut din egen samiska symbol. Materialkostnad 50 kronor.
 • 12:00-12:15 Familjevisning, från 5 år.

5 mars 18-19 Kvällsvisning i utställningen

8 mars 14.00 Föredrag i Snäckan, Fyren

Lena Stenberg, konstnär och utställare i Sámi Contemporary, berättar om sitt konstnärskap som spänner över konceptuell skulptur till dokumentär video och fotografi. Föredraget utgår från Lena Stenbergs identitet och koppling till det samiska landet och det samiska samhället. Föredraget är en del i firande av den internationella kvinnodagen.

11 mars 12-12.30 Lunchvisning i utställningen

18 mars 19.30 KITOK på Kungsbacka Teater

Konsert med artisten bakom Paradise Jokkmokk. Kitoks musik handlar om att släppa taget. Att i hämningslösheten hitta nyckeln till ett uttryck som låser upp allt. Det är Beastie Boys och Santigold lika mycket som Glasvegas och Eminem. Det är skateboardåkande urbanism och småstadsångest sida vid sida. Bas som skakar kroppen och diskant som skär in i själen. Streetkultur, punk, hiphop, flimrade VHS-filmer, internets anarkistiska estetik, ångest, humor och samiskt arv sammansmält i en rent virtuos uppvisning i respektlöst låtskrivande.

25 mars 12.00-12.30 Lunchvisning i konsthallen

28 mars 11-15 Lördan är ung!

 • 11.00-15.00 Träna på att pricka renhorn med lasso i Fyrens park
 • 12.00-12.15  Familjevisning i konsthallen. Från 5 år

8 april 18.30 Föredrag med bildvisning

Presentation av projektet Utifrån ett gemensamt mönster och utställningen tillsammans med bilder från projektdeltagarnas besök i Varangerbotn med bland annat kungskrabbsfiske och samisk marknad. Med Malin Lilja, projektdeltagare och Marita Jönsson, projektledare. Malin Lilja berättar om hur Bjärbomönstret inspirerade henne att arbeta med de mer dekorativa delarna i bonadsmåleriet. Nordhallands hembygdsmuseum i Kungsbacka, Västergatan 17.
Arrangörer: Kungsbacka Hemslöjdsgille, Nordhallands Hembygdsförening, Kungsbacka, Kultur i Halland -Slöjd. 

12 april 19.30 Ára - konsert Kungsbacka Teater

Tradition och förnyelse, vänskap och värme, jojk och omprovisation. Det finns inget annat som låter som Ára. biljetter och fakta om konserten med Ára på Kungsbacka Teaters hemsida.

15 april 09.30-10.30 Barnvagnspromenad

Promenad med skulpturvisning. Samling vid bibliotekets entré.

Kungsbacka konsthall

Öppettider
måndag - fredag 11-18 
lördag - söndag 11-15