Arrangörer

Utifrån ett gemensamt mönster

Som en del av projektet Sámi Contemporary visar Nordhallands Hembygdsmuseum utställningen Utifrån ett gemensam mönster 5 februari till 11 april.

Med ett gemensamt stickmönster som grund - Bjärbomönstret i från södra Halland och Tullflyvervotten från Varangerbotn - har ett utbyte skett i olika former under 2013 - 014.

Fem samiska och fem svenska slöjdare/hantverkare har arbetat med inspiration från mönstret och gjort nya föremål i främst andra tekniker och material än i stickat och garn.

Program

6 februari, 17.00 Vernissage

Invigning av Maria Andersson, Kungsbacka kulturnämnds ordförande. Marita Jönsson, utvecklare slöjd och Konsthantverk, Kultur i Halland – Slöjd, presenterar utställningen. Kl 17.30 fackeltåg från Hembygdsmuseet till Konsthallen, Fyren.

8 april, 18.30 Föredrag med bildvisning

Nordhallands hembygdsmuseum, Västergatan 17, Kungsbacka.
Presentation av projektet Utifrån ett gemensamt mönster och utställningen tillsammans med bilder från projektdeltagarnas besök i Varangerbotn med bland annat kungskrabb-fiske och samisk marknad. Med Malin Lilja, projektdeltagarna och Marita Jönsson, projektledare. Malin Lilja kommer bland annat att berätta om hur Bjärbomönstret inspirerade henne att arbeta med de mer dekorativa delarna i bonadsmåleriet.

Arrangörer: Kungsbacka Hemslöjdsgille, Nordhallands Hembygdsförening, Kungsbacka kommun, Kultur i Halland – Slöjd.

22 april, 19.00 Föredrag med bildvisning 

Malin Lilja och Daniel Marminne på Falkenbergs museum.

Förflyttning till Konsthörnan, Storgatan 21, Falkenberg, efter föredraget för att se utställningen med projektföremålen.

Arrangör: Falkenbergs museum, Falkenbergs konstnärs- och intresseförening, Falkenbergs Hemslöjdsförening och Kultur i Halland – Slöjd.

Till Nordhallands Hembygdsmuseums hemsida.


Kungsbacka konsthall

Öppettider
måndag - fredag 11-18 
lördag - söndag 11-15