Sommarutställning

17 juni till 20 augusti 2017 pågår två av de senaste årens mest omtalade fotoutställningar - för första gången i samma rum. Hannah Modigh med utställningen Hurricane Season och David Magnusson - Purity.

Det blåser upp till orkan på andra sidan Atlanten. Nu, är en tid i väntan på vad som oundvikligen och skoningslöst slår sönder tillvaron. Årligen, från juni till november, återkommer orkanerna till Louisiana, USA. 

I Hurricane Season möter Hannah Modigh människor i ångesten ifrån ett samhälle som präglas av rädslan för naturens krafter. Där det är en svaghet att visa att man är rädd eller ledsen. I ett sådant samhälle ligger ilskan väldigt nära till hands. I Louisiana är risken för att drabbas av dödligt våld är fem gånger högre här än i Sverige. Hannah Modigh söker sig till stormens öga, där våld och utanförskap är lika självklart som den annalkande orkanen. I väntan på nästa katastrof finns stillhet, i hennes bilder en tyst överenskommelse om att snart är inget sig likt. Bilder av människor som gör allt vad de kan för att undantrycka sin oro. Det utrymme där själsliga eller fysiska hot ligger under ytan och när som helst kan brisera.

David Magnusson visar i Purity porträtt av flickor och deras fäder som genomgått en ceremoni, en Purity Ball. Unga flickor lovar att avstå från sex innan äktenskapet. Deras fäder skriver under ett dokument där de lovar att beskydda sina döttrar i deras val och själva leva oklanderligt som förebilder. David Magnusson har velat fotografera flickorna och deras pappor så vackert att de själva ska vara stolta över bilderna – samtidigt som någon med en annan bakgrund kanske ser en helt annan berättelse i exakt samma fotografier. Det vänder blicken tillbaka på betraktaren. Vem är du, var kommer dina värderingar ifrån?  

Mellan vuxen och barn, liv och död

I både David Magnusson och Hannah Modigh arbeten framträder en bild av hur lika vi är, i vår vilja att hitta gemenskap. I sökandet efter ett sammanhang, ett sätt att förhålla sig till stormarna, till oron om vad framtiden bär med sig. Oro som föder ilska. Oro som föder rädsla. Tillsammans berättar de om att befinna sig mellan katastrofer, mellan att vara barn och vuxen, mellan liv och död. Det handlar inte om orkaner, religion eller politik utan om hur olika våra förutsättningar har format oss i sökandet efter trygghet.

Båda är utbildade bildjournalister

Hannah Modigh (f. 1980) och David Magnusson (f. 1983) är två av Sveriges mest framstående och internationellt mest uppmärksammade fotografer just nu. För första gången ställs deras projekt Hurricane Season och Purity ut bredvid varandra. Båda, utbildade som bildjournalister vid Nordens Fotoskola, Biskops Arnö har tagit steget mot arbeta med långa projekt, presenterade i utställningar och böcker. Hurricane Season (2016) är Hannah Modighs tredje bok i en serie ifrån olika platser i USA. De övriga två är Hillbilly Heroin, Honey (2010) och Sunday Mornin' Comning Down (2012). Hon har även gett ut boken The Milky Way (2014). David Magnusson har sedan han gav ut boken Purity (2014) avlagt sin masterexamen i fotografi vid Akademi Valand.  

Kungsbacka konsthall

Öppettider
måndag - fredag 11-18 
lördag - söndag 11-15