Vår pedagogik - bröstsim

Varför bröstsim och liksidigt ryggsim i vår simskola?

Bröstsim och liksidigt ryggsim räddar liv. I Sverige har vi kallt vatten. 98 procent av drunkningsolyckorna sker utomhus. En av fördelarna med bröstsimmet är att huvudet är över vattenytan och förhindrar att kroppen kyls ned. 

Ett vilsamt simsätt

Att simma bröstsim eller liksidigt ryggsim är ett vilsamt simsätt och kan vara avgörande för att orka simma in till land. Det är också bröstsimsbentagen du använder när du genom bogsering livräddar någon, eller om du på vintern behöver ta dig upp ur en isvak.

Vattenvana och vinkla fötterna

Här hos oss är vi noggranna med att lära barnen vattenvana och att vinkla fötterna. Vi vill att de ska få de bästa förutsättningarna för att klara sig själv och även kunna rädda andra. Det gör vi genom att lära dem att våga vara under vattnet, hoppa, dyka och flyta på rygg både på grunt och djupt vatten samt vinkla ut fötterna så de får ett effektivt bentag. Det gör att barnen tycker att det är roligare och tryggare att vara i vattnet.

Simkunnig anses den vara som kan falla i vattnet, få huvudet under och efter att åter tagit sig upp till ytan, kunna simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter ryggsim.

Simning är en färskvara och behöver underhållas året om!

Kunskapskrav i idrott och hälsa från skolverket

För att få godkänt betyg i slutet av årskurs 6 ska eleven kunna simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge. Dessutom ska eleven kunna hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider.

För att få godkänt betyg i slutet av årskurs 9 ska eleven kunna simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge. Dessutom ska eleven kunna hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider.

Kontakta gärna