Dans för hälsa

Är du 13–17 år och vill dansa utan krav? Fokus på rörelseglädje och gemenskap helt gratis! Dans för hälsa pågår inte just nu.

Dans för hälsa är en kurs för dig som är 13-17 år och som ibland känner stress eller oro, har magont, huvudvärk eller sömnbesvär, är nedstämd eller har bristande självkänsla. Den här kursen kan hjälpa dig att må bättre!

Så går det till 

Danspassen innehåller uppvärmning, koreografi, övningar, avslappning och reflektion. Passet innehåller olika dansstilar med passande musik. Ha gärna på dig mjuka, sköna kläder som du känner dig bekväm i. Du behöver inte ha några förkunskaper - meningen är att vi ska röra på oss, öva tillsammans och ha roligt ihop! Du dansar för din egen skull, upplever gemenskapen i gruppen och glädjen i dansen. Det är gratis att vara med.

I denna kurs har vi ingen uppvisning för publik. Kom som du är - helt utan krav!

Kursen leds av Kulturskolans danslärare Anna Karlsson, Susanna Caldergren Berggren och Sandra Cedergren, som alla är utbildade i metoden Dans för hälsa.

Dag, tid och plats

Just nu är Dans för hälsa inte igång. 

Anmäl dig

För att anmäla dig till kursen, kontakta din skolkurator eller skolsköterska (elevhälsan) på din skola. Här kan du hitta kontaktuppgifter till elevhälsan.

Så tycker deltagare

"När jag kommer hem är jag alltid jätteglad. Min mamma har märkt en jättestor skillnad på hur glad jag är varje gång jag kommer hem. Känner en lättnad efteråt att jag är bra precis som jag är och det är kul att få nya kompisar utanför skolan."

”Jag tycker det är väldigt roligt med dansen för jag känner att jag äntligen har något att se fram emot på vardagarna efter skolan. Känner även mig mer trygg och jag trivs mer med mig själv!”

”Jag tyckte koreografin var bra och att få träffa andra i min egen ålder. Jag är ganska stressad i skolan så det var väldigt skönt, avslappnande och roligt att komma hit, köra dans och slappna av. Längtar till nästa gång!”

Du som vårdnadshavare är viktig

Du som vårdnadshavare är viktig för att motivera och peppa ditt barn till att dansa regelbundet under hela kursen. Studier visar att den psykiska hälsan är viktig för att orka prestera i skolan - därför är det extra viktigt att prioritera dansen när det är mycket i skolan. Meddela oss om det är något medicinskt tillstånd vi behöver känna till om ditt barn.

Mer om Dans för hälsa

Dans för hälsa är ett projekt i samverkan mellan förvaltningen för Kultur & Fritid och elevhälsan och vill främja hälsan för unga i åldern 13–17 år. Projektet är baserat på uppmärksammad forskning från Örebro universitet som visar på de goda effekterna som dans har för den psykiska hälsan och välbefinnandet. Konceptet finns i flera kommuner runt om i Sverige.

Dans för hälsa är en kurs som har visat sig ha haft god effekt för hälsan och de som har deltagit har mått bättre efter att ha varit med i endast två terminer.

Kontakta gärna