Riktlinjer för måltiden

Tre barn äter frukt.

Våra riktlinjer för måltider i förskola och grundskola är gjorda för att passa barnets och elevens behov.

I Kungsbacka kommun jobbar vi för att främja hälsosamma matvanor. Därför följer vi Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för bra måltider i förskolan och skolan. Länk till annan webbplats.

Vi använder tallriksmodellen

En näringsmässigt bra lunch har god balans mellan olika sorters mat. Vi använder oss av tallriksmodellen, där maten delas in i tre grupper:

  • kolhydrater som potatis, ris, pasta och bröd
  • proteiner som kött, fisk, ägg, baljväxter och mjölkprodukter
  • grönsaker, rotfrukter, frukt och bär.

Vi anpassar måltiderna

  • Vi är restriktiva med servering av söta produkter.
  • Vi serverar inte smaksatta mjölk-, fil- eller yoghurtprodukter. Inte heller saft, läsk eller sötade måltidsdrycker. Sylt ingår som tillbehör till exempelvis pannkakor och blodpudding.
  • Mellanmjölk serverar vi som måltidsdryck på förskolor och skolor.
  • Vi serverar bordsmargarin till smörgåsar.
  • Vi har måttligt med salt i måltider och produkter.
  • Vi serverar aldrig jordnötter, nötter, mandel eller sesamfrön på grund av allergirisken. 
  • De minsta barnen i förskolan kan behöva ett extra mellanmål som till exempel frukt för att orka dagen.