Maten i förskolan och skolan

Tre elever serverar sig själva mat.

Vi serverar cirka 16 500 luncher varje dag i Kungsbackas kommunala förskolor och skolor. Maten är näringsrik så att barnen och eleverna får i sig energi för att orka hela skoldagen.

När vi planerar terminens matsedel anpassar vi den efter säsong, rätt näringsinnehåll, variation och elevernas önskemål. Alla måltider i våra kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium är gratis för alla elever.

Se veckans matsedel

Du hittar veckans matsedel för maten som vi serverar i Kungsbacka kommuns kommunala förskolor, grundskolor och gymnasieskolor på webbsidan Skolmaten. Skolmaten finns även som app att ladda ner till din telefon.

Kungsbacka kommuns matsedel (Skolmaten.se) Länk till annan webbplats.

Måltider i förskolan, skolan och på fritidshem

Måltider i förskolan

Varje dag serverar vi barnen frukost, lunch och mellanmål i förskolan. Barnet får då två tredjedelar av sitt dagliga behov av energi och näring. Varje dag serverar vi:

  • Frukost som kan bestå av gröt, fil, mjölk, yoghurt, flingor, smörgås, pålägg, grönsaker, frukt och ägg.
  • Fruktstund för barn under två år på förmiddagen.
  • Lunch som består av varmrätt med kött, fisk, kyckling, vegetariskt eller soppa. Detta serverar vi med tillbehör som potatis, ris eller pasta och grönsaker. Vi serverar hårt bröd till varje måltid och mjukt bröd till soppa. Till efterrätt serverar vi frukt förutom vid lättare soppor, då vi serverar pannkakor eller liknande.
  • Mellanmål som kan bestå av smörgås, pålägg, mjölk, fil, yoghurt, frukt och grönsaker.
  • Frukt för barn som stannar efter cirka klockan 16.30.

Måltider på fritidshem

Varje dag serverar vi barn som går på fritidshem frukost och mellanmål. På loven serverar vi även lunch. Varje dag serverar vi:

  • Frukost som kan bestå av gröt, fil, mjölk, yoghurt, flingor, smörgås, pålägg, grönsaker, frukt och ägg.
  • Lunch vid lov, som består av varmrätt med kött, fisk, kyckling, vegetariskt eller soppa. Detta serverar vi med tillbehör som potatis, ris eller pasta och grönsaker. Vi serverar hårt bröd till varje måltid och mjukt bröd till soppa.
  • Mellanmål som kan bestå av smörgås, pålägg, mjölk, fil, yoghurt, frukt och grönsaker.

Lunch i grundskolan och gymnasieskolan

I grundskolan och gymnasieskolan serverar vi varje dag lunch som består av:

  • en varmrätt med kött, fisk, kyckling, vegetariskt eller soppa
  • tillbehör som potatis, ris eller pasta och grönsaker
  • en alternativ rätt
  • en salladsbuffé med minst fem sorters grönsaker
  • hårt och mjukt bröd (till soppa serverar vi smörgåspålägg till brödet)
  • vatten och mjölk som dryck.

Alternativa rätter

I skolorna serverar vi minst en alternativ maträtt som kompletterar förstarätten. Det skapar bättre förutsättningar för att eleverna ska bli mätta när de själva kan välja vad de vill äta. Alternativen kan se olika ut mellan förskolorna och skolorna.

Så planerar och lagar vi maten

Lunchrätterna planerar vi för perioder i en menygrupp som består av kockar, måltidsbiträden och måltidsutvecklare. Måltidernas variation, näringsinnehåll och elevernas åsikter och önskemål är några av de saker som vi tar hänsyn till när vi planerar menyn.

Lunchens huvudmål lagar vi på något av skolornas tillagningskök och skickar sedan maten till mottagningsköken. Vi skickar bara ut köttgrytan, såsen, fisken och liknande. Alla kök lagar egen potatis, pasta eller ris och gör eget potatismos. Grönsaker och tillbehör på salladsbordet gör varje kök själva.

Lagat från grunden

Vår ambition är att laga så mycket som möjligt från grunden. Ungefär 80–85 procent av skolmatsedelns rätter lagar vi från grunden efter egna recept. Vi använder så rena råvaror och produkter som möjligt och köper bara in färdiga produkter som till exempel köttbullar, pannbiffar, fiskpinnar och blodpudding.

Kostnad per portion

I genomsnitt kostar en skollunch ungefär 31 kronor per elev. I summan ingår kostnader för personal, lokal, utrustning och livsmedelskostnaden på cirka 12 kronor.

EU-finansierad mjölk

Skolmjölken som vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket. Här kan du läsa mer om det EU-finansierade skolmjölksstödet (Jordbruksverket) Länk till annan webbplats..

Bild på EU-logga med text om att skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket

Vanliga frågor och svar om skolmaten

Här kan du hitta svaren på några av de vanligaste frågorna som vi får om maten i förskolan och skolan. Om du inte hittar svaret på din fråga här nedanför kan du kontakta vårt kundcenter Kungsbacka direkt.

Hur lagar ni maten?

Vi har två metoder som vi lagar maten på:

  • Traditionell varmberedning av maten med servering vid samma tillfälle.
  • Varmberedning i ett Cook and Chill-system där vi lagar maten och kyler ner den för distribution och senare uppvärmning och servering.

Hur kan jag påverka matsedeln?

Om skolan har ett matråd kan man som elev lämna förslag eller synpunkter på maten. Man kan även kontakta skolköket direkt för att ställa frågor eller ha en dialog om skolmaten.

Varför gör ni inte mer mat från grunden?

Vi lagar cirka 80 procent av alla maträtter från grunden. Vi köper in färdiga köttbullar, pannbiffar, blodpudding och potatisbullar eftersom vi inte har möjlighet att göra detta själva till så många elever samtidigt.

Vilka färser använder ni i maten?

Färserna som vi använder i maten är:

  • Köttfärs (nötfärs eller blandfärs) med svenskt ursprung.
  • Ärtfärs gjord på svensk gul ärta.
  • Sojafärs gjord på sojabönor från Serbien. Även om sojafärsen inte har svenskt ursprung har den en lägre klimatpåverkan jämfört med köttfärs.

I flertalet av färsrätterna blandar vi upp nötfärsen och blandfärsen med växtbaserade alternativ (ärt- och sojafärs) för att erbjuda klimatsmartare färsrätter.

Vi ser till att rätterna är tillräckligt näringsrika för eleverna för att de orkar med hela skoldagen. Att maten vi serverar dessutom smakar gott ser vi som en självklarhet och vi har därför fokuserat mycket på detta i recepten.

Vart ska jag vända mig om jag vill veta vad maten innehåller?

Du kan fråga personalen i köket på skolan om du vill veta vad maten innehåller.

Hur jobbar ni för att säkerställa att maten som ni serverar är näringsriktig?

I Kungsbacka kommun jobbar vi för att främja hälsosamma matvanor. Därför följer vi Livsmedelsverkets rekommendationer när vi planerar maten och näringsberäknar recepten i vårt kostdataprogram.

Vilka krav ställer ni i era livsmedelsupphandlingar?

Vi köper alltid in våra livsmedel av godkända och upphandlade leverantörer, som vi har ställt olika krav på. Hela Halland har tagit fram gemensamma inköpsprinciper för livsmedel, bland annat ställer vi krav på att svenska mervärden i djurskyddslagstiftningen ska efterfrågas vid alla inköp av animaliska livsmedel. Kött, fågel, ägg och mejeriprodukter ska komma från djur som har fötts, uppfötts och slaktats enligt principer i den svenska djurskyddslagstiftningen. Vi prioriterar även livsmedel som medför korta transportavstånd från producent till slutkund.

Varför serverar ni inte pizza?

Att laga pizza till många samtidigt kräver många ugnar och plåtar och det tar också lång tid att göra. Därför serverar bara pizza ibland, till exempel när det är färre elever på skolan.

Är det inte bättre om ni lagar maten i varje kök istället för att laga på vissa kök, skicka vidare och sedan värma upp?

Att laga maten på varje skola skulle kosta mer. Därför lagar vi lunchens huvudmål på något av våra tillagningskök och sedan skickar vi maten till mottagningsköken. Kostnaderna för transporter mellan tillagningskök och mottagningskök är lägre än om varje kök skulle laga maten.