Riktlinjer

När vi lagar gymnasieelevernas måltider följer vi Livsmedelsverkets rekommendationer Bra mat i skolan.
Riktlinjerna är gjorda för att passa elevernas behov. Den serverade maten måste därför vara så energi- och näringsrik att de har möjlighet att utvecklas på bästa sätt.

Tallriksmodellen

En näringsmässigt bra lunch har god balans mellan olika sorters mat. Vi använder oss av tallriksmodellen där vi delar in maten i tre grupper:

  1. Mat som är rik på kolhydrater. Potatis, ris, pasta och bröd.
  2. Grönsaker, rotfrukter, frukt och bär.
  3. Mat som är rik på proteiner. Kött, fisk, ägg, baljväxter och mjölkprodukter.

Hälsosam mat

I Kungsbacka kommun jobbar vi för att främja hälsosamma matvanor. Därför följer vi Livsmedelsverkets rekommendationer Bra mat i skolan

Detta innebär att vi anpassar måltiderna på följande sätt:

  • Vi är restriktiva med servering av söta produkter. Vi serverar inte smaksatta mjölk-, fil- eller yoghurt-produkter. Inte heller saft, läsk eller sötade måltidsdrycker. Sylt ingår naturligtvis som tillbehör till exempelvis pannkakor och blodpudding.
  • Vi har bytt ut mellanmjölk och fil eller yoghurt mot lättmjölk och lättfil eller lättyoghurt.. Standardmjölk samt 3-procentig fil och yoghurt ska ändå finnas som alternativ i serveringen.
  • Vi serverar mager ost och magra charkprodukter.
  • Vi använder vanligt 80-procentigt bordsmargarin.
  • Vi har måttligt med salt i måltider och produkter.

Aldrig nötter eller skaldjur

Vi serverar aldrig jordnötter, nötter, mandel, sesamfrön eller skaldjur på grund av allergirisken.