Kungsbackas ursprung

Gammal svartvit bild från Kungsbacka torg

Visste du att Kungsbacka en gång i tiden var Danmarks minsta stad?

När villaområdet vid Varlaplatån byggdes på 1990-talet upptäcktes rester av ett handelscentrum, med fynd från fjärran länder. Dessa fornlämningar och arkeologiska fynd har daterats till 900-1200 e Kr. Även på berget där Tölö kyrka idag står, har det gjorts intressanta fynd från en stavkyrka, vikingahall, skeppssättning och en kungsgård norr om Tölö kyrkogård, där Tölö tvärled går. Detta stärker tesen om att detta område var staden i norra Hallands makt- och religiösa centrum!

Första gången Kungsbacka nämns i skrift är 1366 . I anteckningen kan vi läsa om försvarsanläggningen Kungsbackahus, som låg där Skansen ligger idag.

Medeltiden: Koningsbakkae - Danmarks minsta stad

Under medeltiden flyttades handelscentrumet till sin nuvarande plats mellan Kungsbackaån och Söderån. Kungsbacka, eller Koningsbakkae, som staden hette då var en dansk gränshandelsplats och under en period Danmarks minsta stad.

Slutet på 1200-talet är en orolig tid i norra Halland. På grund av de ständiga krigen mellan Sverige, Danmark och Norge låter den danske riddaren Jacob Nielsen bygga Hunehals borg Länk till annan webbplats., en av flera försvarsanläggningar som funnits i och runt Kungsbacka.

1600-talet: Kungsbacka blir svenskt

I samband med freden vid Brömsebro 1645 fick Danmark lämna över Halland till Sverige. 1658 blev Halland helt och hållet svenskt vid freden i Roskilde. Svenska lagar började dock gälla först 1675.

1700-talet: Kaperiepoken

Sjökaptener från Onsala och Vallda bedrev framgångsrikt handel ute till havs, vilket gjorde Kungsbacka till en känd sjöfartsstad på 1700-talet. Den kapten som blev mest beryktad av dem alla var Onsalabon Lars Gathe, även kallad Lasse i Gatan. Han var kapare, det vill säga en fartygsägare som hade kungens fullmakt att kapa fartyg som förde med sig varor och vapen för fiendens krigföring. Han anklagades vid flera tillfällen för att bedriva rena piratverksamheten, men dömdes aldrig för sina brott eftersom kungen skyddade honom. I stället blev han adlad och fick uppgradera sitt efternamn till Gathenhielm. Lasse i Gatan ligger begravd i en pampig marmorsarkofag i Onsala kyrka.

Läs mer om vår kaparhistoria

1800-talet: Branden som jämnade staden med marken

En kväll i augusti 1846, efter en marknadsdag förstörs hela Kungsbacka stad i en brand. De enda husen från den medeltida stadsbildningen som klarar sig är Röda stugan på Norra torggatan och Borgmästarvillan på Östergatan.

Kungsbacka stad får byggas upp på nytt. Denna gång efter en ny modern stadsplan, med breda gator och låga träbyggnader i ljusa färger, innergårdar med ekonomibyggnader anpassade för djurhållning och dagens träkyrka. I torgets stensättning finns markerat var tidigare medeltida kyrkor har legat.

Andra viktiga händelser som skedde på 1800-talet är invigningen av järnvägen 1888 och att Kungsbacka fick en ny vattenledning 1897.

1900-talet: nuvarande Kungsbacka kommun bildas

1974 slår man ihop kommunerna Kungsbacka, Onsala, Fjärås och Löftadalen och därmed bildas nuvarande Kungsbacka kommun.

Viktiga årtal

  • 1645 fick Danmark lämna över Halland till Sverige vid freden i Brömsebro. Sverige skulle förvalta Halland i 30 år.
  • 1658 blev Halland helt och hållet svenskt vid freden i Roskilde.
  • 1683 införs svensk lag.
  • 1846 förstördes hela Kungsbacka stad i en brand. De enda husen som klarade sig var Röda stugan på Norra Torggatan och Borgmästarvillan på Östergatan.
    Den gamla medeltida stadsbildningen försvann och staden byggdes upp efter en ny modern stadsplan. Den pastellfärgade träbebyggelsen från sekelskiftet, tillsammans med nybyggd modern design, ger torget en idyllisk inramning. 1875 byggdes träkyrkan upp efter branden och där tidigare kyrkor legat, är markerat i torgets stensättning.
  • 1865 fick Kungsbacka sitt första stadsfullmäktige.
  • 1888 invigdes järnvägen.
  • 1897 fick Kungsbacka ny vattenledning.
  • 1935 upphörde rådhusrätten och överfördes till Fjäre härads domsaga.
  • 1967 slogs många kommuner samman i Sverige. Då bildades kommunerna Kungsbacka, Tölö, Särö, Onsala, Fjärås och Löftadalen.
  • 1972 flyttades domsagan till Varberg och blev Norra Hallands tingsrätt.
  • 1969 gick kommunerna Kungsbacka och Tölö ihop till en kommun.
  • 1971 blev Särö en del av Kungsbacka kommun.
  • 1974 slogs kommunerna Kungsbacka, Onsala, Fjärås och Löftadalen samman och bildade nuvarande Kungsbacka kommun.