Foto: Adam Folcker Foto: Adam Folcker Foto: Adam Folcker

Återvinningscentraler

Återvinningscentralerna i Kungsbacka har öppet sju dagar i veckan. Notera att återvinningscentralerna har olika öppettider.

Trängsel på återvinningscentralerna

Under 2020 har det varit många besökare på våra återvinningscentraler i Kungsbacka. För att alla ska kunna hålla avstånd och minska risken för smittspridning av det nya coronaviruset så kan personalen komma att tillfälligt stänga bommen vid för många besökare på en gång. De öppnar sedan bommen igen när trängseln har minskat.

Tänk på att det är extra mycket besökare på helgerna och strax före stängning. På vardagar är det i regel mindre trängsel.

Du vet väl att ditt återvinningskort från Kungsbacka funkar hos våra grannkommuner? Läs mer längre ner. 

Öppettider

Klovsten, Klovstensvägen, Kungsbacka:
måndag-fredag 7-19, lördag-söndag 9-15.
Vi tar inte emot tryckimpregnerat virke på Klovsten.
Ris och grenar tar vi bara emot på Barnamossen.

Barnamossen, Barnamossevägen, nära Höglanda:
måndag-fredag 7-16, lördag-söndag 9-15.
Ris och grenar tar vi bara emot på Barnamossen. 

Frillesås, Rya Industriväg 44, Frillesås:
måndag-fredag 14-19, lördag-söndag 9-15.
Ris och grenar tar vi bara emot på Barnamossen. 

webbkartan kan du hitta både våra återvinningscentraler och återvinningsstationer.

Stängt dessa helgdagar

Återvinningscentralerna är stängda på julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton, nyårsdagen, trettondedagen, långfredagen, påskafton, påskdagen, första maj, Kristi himmelsfärdsdag, midsommarafton och midsommardagen. Om inget annat anges på hemsidan är de öppna resten av årets dagar. Notera att om återvinningscentralerna är öppna på en röd dag (helgdag) gäller samma öppettider som lördag-söndag.

Antal fria besök

Du måste ha med dig ditt återvinningskort för att öppna bommen och komma in. I Kungsbacka gäller 15 fria besök per kalenderår för kund med eget renhållningsabonnemang och 7 för lägenheter i flerfamiljshus. För bostadsrättsföreningar och samfälligheter med gemensamma avfallskärl gäller 7 fria besök.

Besöken förs automatiskt in på ditt återvinningskort 1 januari varje år. Det går inte att spara besök från ett år till nästa.

Avfallsmängd per besök

Maximal mängd avfall per besök är vad som lagligen får lastas i/på ett fordon eller en fordonskombination med totalvikt på max 3 500 kg. Dessutom gäller volym-begränsning på maximalt tre kubikmeter per kortbesök och max tio slipers eller motsvarande per kortbesök. 

Vid besök med större volym än tre kubikmeter gäller följande:

0,0-3,0 kubikmeter - kortet dras 1 gång

3,5-6,0 kubikmeter - kortet dras 2 gånger

och så vidare.

Laglig lastvikt gäller för både dragfordon och eventuellt släpfordon, vid eventuell tvist kan kontrollvägning kan ske på Barnamossens återvinningscentral.

Volym- och viktuppskattning görs av återvinningscentralernas personal.

Asbest

Om du behöver lämna asbest ska den vara väl inplastad. Små mängder, upp till 10 kilo och max 50x50 centimeter stora paket, kan du lämna på Klovsten. Större mängder lämnar du på Barnamossen. All asbest måste vara väl inplastad.

Parkslide

Växten parkslide är en invasiv art. Du får inte lämna parkslide som trädgårdsavfall på våra återvinningscentraler, då riskerar vi att den sprids vidare med kompostmaterialet. Parkslide kan bara lämnas på Barnamossens återvinningscentral, men du måste kontakta kommunens enhet Avfall & Återvinning på förvaltningen för Teknik innan du åker till Barnamossen med parkslide så att vi kan förbereda en särskild container. Förpacka växterna i täta påsar för att förhindra spridning.

Besök utöver begränsning

Varje besök utöver begränsningen kostar enligt gällande renhållningstaxa för dig som har eget renhållningsabonnemang. Du godkänner fakturering vid ditt 16:e besök genom att trycka på en knapp vid bommen innan den öppnas. Du som bor i lägenhet måste kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening om du vill göra fler än 7 besök.

Lämna avfall i annan kommun

Ditt återvinningskort från Kungsbacka fungerar även i flera grannkommuner. Det betyder att du kan lämna ditt avfall på den återvinningscentral som ligger närmast även om den ligger i en grannkommun. Du kan välja mellan 13 återvinningscentraler i kommunerna Kungsbacka, Göteborg, Ale, Härryda, Lerum, Mölndal och Partille. Läs mer här

Nu kan du även lämna avfall i Varberg och Falkenberg. Här måste du först anmäla ditt kort och få klartecken från oss via mejl, läs mer här.

Besök på en återvinningscentral i en grannkommun räknas precis som ett besök på en återvinningscentral i Kungsbacka.