Energi- och klimatrådgivning

Vill du sänka dina energikostnader och göra en insats för klimatet och miljön? Energi- och klimatrådgivningen är en oberoende och kostnadsfri tjänst för dig som bor i Kungsbacka kommun.

Aktuella föreläsningar 2020

Energi- och klimatrådgivarna i Halland anordnar under hösten 2020 kostnadsfria föreläsningar på temat energi. De aktuella föreläsningarna presenteras nedan.

Anmälan: Senast dagen före respektive föreläsning.

Plats: Vid din dator. Du kopplar upp dig till webbinariet via en länk. Instruktioner får du samma dag som webbinariet.

Elmotor i segelbåten. 16 september 2020 klockan 18-19

För dig med båt som funderar på hur det går att köra sin segelbåt med elmotor, hur du kan konvertera en inombordare till eldrift eller för dig som tröttnat på att mecka med din gamla diesel- eller bensinmotor.

Föreläsare: Johanna Mannung. Incheckning klockan 17.30–18.

Anmälan till: ylva.jalming@halmstad.se

Johanna Mannung tröttnade på att mecka med segelbåtens gamla motor. Teknikintresserad och orädd för att ta tag i ett nytt projekt så blev beslutet snart att byta ut den gamla fossila motorn till en elmotor.

Under föreläsningen kommer Johanna att berätta om hur konverteringen gick till, vilka val som gjordes vad gällde tekniken och varför. Vilka elmotorer, kablar och batterier passar egentligen på sjön?

Denna sommar har Johannas båt Sputnik, en Ohlson 29, körts med elmotor för första säsongen. Hur har det gått och vilka blev lärdomarna från konverteringen?

Myter om elbilen. 22 september klockan 12–13

För elbilsskeptiker, dig som vill veta mer om elbilar och även dig som redan har en elbil.

Föreläsare: Tibor Blomhäll. Incheckning klockan 11.30–12.

Anmälan till: ylva.jalming@halmstad.se

El(d)själen Tibor Blomhäll, journalist på tidningen Elbilen i Sverige och författare till boken Mitt liv som elbilist föreläser under lunchen om elbilar och avlivar en del myter kring elbilar. Dör verkligen batterierna redan efter några år? Kan elbilar köras på vintern? Tar det evigheter att ladda dem? Kan man åka långt? Tibor går på ett underhållande och informativt sätt igenom flera av elbilsmyterna och visar med hjälp av undersökningar och siffror varför de inte är sanna och hur elbilar egentligen fungerar. 

Bioenergi för större fastigheter. 29 september klockan 10–12

För fastighetsägare, fastighetsskötare och andra som vill bli inspirerade och få kunskaper om bioenergi från någon som verkligen brinner för detta. Passar dig som funderar på att byta värmesystem men också för dig som vill ha tips på hur du eldar rätt i den lite större pannan.

Föreläsare: Bengt-Erik Löfgren. Incheckning klockan 9.30–10.

Anmälan till: pernilla.widstam@halmstad.se

En av Sveriges mest erfarna föreläsare inom bioenergiteknik, Bengt-Erik Löfgren från ÄFAB berättar om modern pellets-, flis- och vedeldning. Hur fungerar det? Vad kostar det? Vilka är miljöfördelarna? Finns det några nackdelar? Behöver jag ackumulatortank?

Värm villan med bioenergi. 29 september klockan 18–20

För dig som funderar på att byta värmesystem i villan men också för dig som redan använder biobränsle och vill få tips på hur du eldar rätt.

Föreläsare: Bengt-Erik Löfgren. Incheckning klockan 17.30–18.

Anmälan till: pernilla.widstam@halmstad.se

En av Sveriges mest erfarna föreläsare inom bioenergiteknik, Bengt-Erik Löfgren från ÄFAB berättar om modern pellets- och vedeldning i både panna och kamin. Hur fungerar det? Vad kostar det? Vilka är miljöfördelarna? Finns det några nackdelar? Behöver jag ackumulatortank?

Värme i villan – värmepumpar. 22 oktober klockan 18–19

För dig som funderar på att byta värmesystem i villan, och vill veta mer om värmepumpar, eller bara är nyfiken på tekniken.

Föreläsare: Anne-Lee Bertenstam. Incheckning klockan 17.30–18.

Anmälan till: pernilla.widstam@halmstad.se

Tekniska experten Anne-Lee Bertenstam från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen förklarar hur olika värmepumpar fungerar, vad de har för fördelar i olika typer av hus och annat som är viktigt att tänka på om du planerar att köpa värmepump.

Ventilation och inneklimat. 18 november klockan 18–19

Fyra av fem har undermålig ventilation i sin bostad. Vi tillbringar en stor del av vår tid inomhus och många har hälsobesvär på grund av dålig inomhusmiljö.

Föreläsare: Mats Gustafsson. Incheckning kl 17.30–18

Anmälan till: energirad@kungsbacka.se

Energikonsulten Mats Gustafsson går igenom hur vi genom olika ventilationslösningar kan förbättra inneklimatet i våra bostäder. 

El och värme

Energi- och klimatrådgivningen hjälper dig med tips om hur du exempelvis kan minska din energianvändning, gå över till eller öka andelen förnybar energi, sänka dina energikostnader och hur du väljer den uppvärmning till ditt hus som är så bra som möjligt både för dig och för klimatet. Energi- och klimatrådgivningen kan hjälpa dig att få en överblick över olika alternativ och de känner till de lokala förhållandena där du bor.

Klimat och transporter

Till oss kan du också vända dig för att få tips på hur du i din vardag kan minska din klimatpåverkan, till exempel genom vilka matvaror, kläder eller saker du köper. Vi erbjuder också rese- och transportrådgivning.

Vem kan vända sig till energi- och klimatrådgivningen?

Privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt föreningar och organisationer i kungsbacka kommun är alla välkomna att få stöd och råd.

Webbinarium om solenergi

Här är filmen från webbinariet om solenergi 26 maj.
Här är presentationen från webbinariet om solenergi 26 maj.

Kontakta gärna

Telefontider
Måndag-torsdag 8-16 (lunchstängt 12-13)
Fredag 8-15 (lunchstängt 12-13)

Övrig tid går det bra att lämna namn och telefonnummer på vår telefonsvarare, eller maila oss så kontaktar vi dig.

Besöksadress
Stadshuset, Storgatan 37 Kungsbacka
Avtala alltid tid för besök i förväg.