Ett fett problem

Fett i avloppet är ett problem som inte bara kan orsaka dålig lukt och stopp i ditt eget kök. Det fastnar också i våra gemensamma avloppsledningar och kostar stora summor i extra underhåll.

Fettet bildar avlagringar i rör och pumpar, och när det till slut blir stopp är det både kostsamt och tidskrävande att åtgärda, både för kommunen och för dig som fastighetsägare.

Känsliga tittare varnas

Fett i avloppet är ingen vacker syn. Se vår film om fett i avloppet här - känsliga tittar varnas!

Hjälp oss att hålla fettet borta från våra avlopp. Använd miljötratten och torka sedan ur stekpannan innan du diskar den.

Så gör du

Rinnande fett från stekpannan hälls i miljötratten och när flaskan är full lämnar du in den på din återvinningscentral (ställ på disken vid farligt avfall märkt med ”matfett”) eller kastar den i ditt gröna kärl.

Torka sedan ur stekpannan med hushållspapper och släng pappret i påsen för matavfall.

Hämta gratis

Den specialtillverkade miljötratten finns att hämta gratis i vårt kundcenter Kungsbacka direkt i stadshuset. En för varje hushåll så långt lagret räcker. Den gör det enkelt och bekvämt att ta hand om ditt överblivna matfett utan kladd och lukt.

Matfett är alltifrån smöret du steker i till mat- och frityroljor av olika slag. Det kan också vara oljan i burken med tonfisk eller soltorkade tomater. Eller det som blev över efter den ugnsstekta kycklingen.

  • Använd bara så mycket matfett som du behöver.
  • Blir det matfett över så kan du återanvända det genom att göra en sås av stekskyn eller en dressing av oljan från de soltorkade tomaterna.
  • Det matfett som blir kvar då fantasin tagit slut häller du i miljötratten som du satt på en plastflaska.

Så kommer det återvunna fettet till nytta

Fettet är en viktig resurs. När fettet lämnas in på en återvinningscentral återvinns det, eller om det slängs i restavfallet så förbränns det och blir till fjärrvärme. Återvunnet fett kan användas som råvara till nya produkter som tvål, tvättmedel och gummi. Det kan även användas till framställning av biogas och biodiesel.

Har du bara fett att lämna kommer du in på återvinningscentralen utan att dra ditt återvinningskort. Kontakta personalen på plats i så fall. 

Ta hand om ditt använda fett och matolja – låt det omvandlas till värme, energi eller bränsle istället för att orsaka stopp i avloppen.

För mer information kontakta:

Miljöingenjör Charlotte Bourghardt
0300-83 89 22
charlotte.bourghardt@kungsbacka.se

Miljöingenjör Sandra Carlström
0300-83 43 29
sandra.carlstrom@kungsbacka.se