Gifta sig

I Kungsbacka kommun kan man gifta sig borgerligt i vigselrummet i stadshuset eller på en annan plats inom kommunen, som man kommer överens om när man bokar tid.

Borgerlig vigsel är rättsligt bindande utan några religiösa inslag. 

1. Ansök om hindersprövning

Ansök om hindersprövning och eventuell namnändring hos Skatteverket. Ni måste få hindersprövningsintyget från Skatteverket före ni bokar vigsel. Det kan ta upp till två veckor att få intygen från Skatteverket. 

2. Boka vigsel

Boka vigseln i god tid via vår e-tjänst. Vanligast är att man gifter sig under de tider stadshuset är öppet. 

Kostnaden är 500 kronor och betalning sker i samband med bokning i e-tjänsten. Kostnaden är en administrativ avgift och återbetalas inte vid avbokningar. Reseersättning tillkommer om vigseln sker utanför stadshuset. 

Har ni önskemål om en särskild vigselförrättare eller vill gifta er andra dagar och tider går det oftast att ordna.

Lista över vigselförrättare

När vi fått din bokning stämmer vi av datum och tid med våra vigselförrättare och skickar sedan en bekräftelse till dig. 

3. Detta ska ni lämna till Kungsbacka kommun innan vigseln

Intygen i original ska alltid postas till: Stadshuset/Vigsel, Storgatan 37, 434 81 Kungsbacka. Det går också bra att lämna intygen direkt till kundcentret i stadshuset. Kom ihåg att lämna in hindersprövningsintyg och vigselintyg senast en vecka innan vigseln.

4. Vigselceremonin

Den borgerliga vigseln är en kort ceremoni på cirka fem minuter. Den förrättas enligt ett fastställt vigselformulär. Detajer som ring, blommor och klädsel bestämmer ni själva. Ta med giltig legitimation.

Två vittnen som fyllt 18 år måste vara med under vigseln. Om ni inte har egna vittnen kan kommunen ordna detta, dock endast under kontorstid. 

Om någon av er inte förstår svenska eller engelska måste ni ha egen tolk med er. Tolken kan även vara vittne.

Kungsbacka kommun underrättar Skatteverket om vigseln. 

Kontakta gärna