Tvätta händerna noga med tvål

Information med anledning av covid-19, coronavirus

Med anledning av coronaviruset covid-19, har vi här samlat aktuella sidor, nyheter och länkar för att du enkelt ska hitta aktuell och korrekt information.

Frågor och svar om covid-19

Här lägger vi löpande upp vanliga frågor och svar om covid-19. Här finns även information om hur Kungsbacka kommun arbetar just nu.

Vanliga frågor och svar om covid-19 i Kungsbacka

Behöver du hjälp eller känner oro?

Är du i en riskgrupp tänk på att stanna hemma och ta hjälp. Covid-19 påverkar oss alla på olika sätt. Behöver du prata med någon om din ekonomi, oro över familjemedlemmar eller behöver du hjälp att handla? Här har vi samlat telefonnummer som du kan ringa.

För dig som behöver hjälp eller stöd

För dig som är 70 år och äldre

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som är 70 år och äldre begränsar dina nära kontakter och stannar hemma så mycket som möjligt under en tid framöver. Det du kan göra för att det ska kännas bättre är till exempel att gå ut på promenader i naturen, tala i telefon med nära och kära, eller hålla kontakt via dator och sociala medier. Här har vi samlat tips på aktiviteter. 

För dig som är 70 år och äldre

Så kommunicerar vi om bekrätfad smitta i våra verksamheter

Det är Region Halland som uttalar sig och ger information om det regionala smittläget, såsom statistik över antal smittade i länet. Som kommun kan vi uttala oss om hur vi bedriver vår verksamhet och vad vi gör för att minska smittspridning. Det betyder att vi inte går ut med antal smittade eller i vilka verksamheter de finns. 

Uppdaterat 5 juni:

Rutinen för hur vi kommunicear smitta uppdaterades efter ett beslut av förvaltningschefen på Vård & Omsorg. Uppdateringen innebär att vi nu kan kommunicera det totala antalet smittade av covid-19 inom Vård & Omsorg inom respektive verksamhetsområde vård- och omsorgsboende samt hemtjänst. 

På grund av patientsekretess och av hänsyn till personlig integritet kommunicerar vi inte kring enskilda sjukdomsfall eller bekräftar vilket/vilka boenden eller i vilken hemtjänstgrupp det finns personer med konstaterad smitta med covid-19. 

Så kommunicerar vi bekräftad smitta i verksamhet

Öppet brev: Dina val är viktiga - tillsammans tar vi ansvar

Sommaren är här och för många innebär det en tid för ledighet och återhämtning, men covid-19 tar inte semester. Dina val gör skillnad och vi behöver fortsätta anpassa oss efter det rådande läget. I det öppna brevet till Kungsbackas invånare som publicerades 29 juni kan du läsa om hur vi tillsammans måste fortsätta ta vårt ansvar och ta hand om varandra. 

Öppet brev: Dina val är viktiga, tillsammans tar vi ansvar under sommaren

Provtagning av coronavirus i avloppsvattnet

Kungsbacka kommun provtar avloppsvattnet vid Hammargårds reningsverk för halter av coronavirus. Syftet är att få en indikation på hur läget ser ut i kommunen. 

Vi uppdaterar resultatet från mätningarna löpande 

Stöd till dig som är företagare

Just nu kan det vara oerhört svårt att vara företagare. Covid-19 gör att många har fått ställa om. I osäkra tider vill vi göra det lätt för dig som företagare att snabbt få hjälp. Vi finns här, och hjälper dig vidare. 

Stöd till företagare 

Så arbetar Kungsbacka kommun med vård och omsorg

Utifrån vårt ansvar som vårdgivare genomför vi nu flera åtgärder. Här kan du läsa mer om vad vi gör för att säkerställa att kunder, brukare och patienter ska påverkas så lite som möjligt. 

Så arbetar Kungsbacka kommun med vård och omsorg

Var källkritisk och sprid inte rykten

Tillsammans är vi många som just nu arbetar sida vid sida för att hantera konsekvenserna av det som händer i samhället och för att minska smittspridningen. Kommunen kommunicerar kontinuerligt om information som rör våra verksamheter. 

Det är viktig att du håller dig uppdaterad kring bekräftad information från myndigheter. Vi har alla ett ansvar att förhindra ryktesspridning, det är speciellt viktigt i det läget vi befinner oss i nu.

Våra viktigaste råd:

  • Använd sunt förnuft i sociala medier.
  • Var källkritisk. Sprid inte rykten.
  • Tänk på att viktig information kan dröja.

Följ läget direkt hos ansvariga myndigheter

För bekräftad och aktuell information om samhällsläget uppmanar vi dig att vända dig direkt till ansvariga myndigheters informationskanaler. Du hittar länkar till dem längre ned på denna sidan.

Andra bra kanaler att följa för aktuell information är vårt nyhetsbrev och vår facebooksida

Nyheter från Kungsbacka kommun angående covid-19

Kontakta gärna