Vandringsleder, strövområden och naturstigar

Kungsbacka har fantastiska vandringsleder i storslagen natur. Ta en promenad i något av de 16 naturreservaten och upplev allt från vidsträckta ljunghedar till kusthed och skira bokskogar.

Hallandsleden

Hallandsleden är en 38 mil lång vandringsled på stigar, småvägar och ibland i helt orörd natur genom Halland. Längs leden i Kungsbacka finns tre fasta övernattningsskydd med grillplats och toalett, som alla ligger vackert vid Stensjön, Äskhult och Stättared.

Leden är också en del av North Sea Trail, en vandringsled runt hela Nordsjön.

Kartor över Hallandsleden finns att köpa på Turistinformationen.

Kungsbackaskogen - elljusspår, discgolfbana och lekplats

I centrala Kungsbacka ligger detta omtyckta skogs- och rekreationsområde med elljusspår. Det finns olika sträckor och svårighetsgrader att välja mellan. Här finns även en discgolfbana. För barnfamiljen finns en naturlekpark med gillplats.

Mårtagården 

Kulturstigen startar vid den välbevarade kaptensgården från 1700-talet i Rydet, på Onsalahalvön, och leder till vackra utsiktsplatser.

Fjärås Bräcka

Det går tre olika vandringsleder genom Fjärås Bräckas naturreservat med olika längd och svårighetsgrad. Även Hallandsleden passerar igenom reservatet.

Alla stigar och leder börjar och slutar vid naturum, men du kan också påbörja vandringen från andra platser i trakten och det spelar ingen roll i vilken riktning du går.

Gällinge kulturstig

Kulturstigen startar vid Gällinge kyrka och är cirka 3 kilometer lång och går bitvis längs den gamla forntidsvägen. Den finns en folder vid stigens start som berättar sägner och fakta från en svunnen tid.

Tjolöholm 

Tjolöholmshalvön är känd för sitt rika djur- och växtliv och här finns mängder av promenadstigar, både barnvagnsvänliga och mer kuperade. Det finns en folder att köpa i slottsbutiken om naturområdena närmast slottet. 

Stättared

Här finns flera olika stigar och vandringsleder av olika längd, en del av dem med information längs vägen.

Äskhults stigar

Det går fyra olika vandringsleder genom Äskhult med olika längd och svårighetsgrad. Även Hallandsleden passerar reservatet och det finns vindskydd i den södra delen. 

Alla stigar börjar och slutar vid Äskhults by, men du kan också påbörja vandringen från andra platser i trakten, och det spelar ingen roll i vilken riktning du går.

Kontakta gärna