Skolmaten

Varje dag serverar vi lunch i skolan. De flesta skolor har en skolrestaurang där måltiden serveras. På några av skolorna äter barnen i mindre matsalar eller i sina klassrum.

Här hittar du skolornas lunchmenyer.

Frågor och svar om maten.

Skolmatsedel per termin

En terminsmatsedel planeras för ett halvår i taget och anpassas efter vad eleverna tycker är gott, att måltiderna har rätt näringsinnehåll samt vad maträtterna kostar.

I skolrestaurangen serveras det dagligen:

  • En varmrätt med kött, fisk, soppa eller en vegetarisk rätt
  • Potatis, pasta, ris, bulgur och liknande cerealier till varmrätten
  • En salladsbuffé med minst fem sorters grönsaker
  • Hårt och mjukt bröd till varje måltid
  • Till soppa serveras smörgåspålägg till brödet
  • Vatten eller mjölk som dryck

Alternativa rätter

Numera serverar de flesta av skolorna också minst en alternativ maträtt. Det skapar bättre förutsättningar för att barnen och ungdomarna ska bli mätta när de själva kan välja vad de vill äta. Alternativen kan se olika ut mellan skolorna och alla skolor har inte de förutsättningar som krävs för att kunna servera ett alternativ.

Kostnad per portion

I genomsnitt per elev kostar en skollunch cirka 30 kronor. I summan ingår kostnader för personal, lokal och utrustning samt livsmedelskostnaden på cirka 10 kronor.

Meny via mobilen

Du kan också se skolornas menyer via mobilappen Skolmaten om du på ett enkelt och snabbt sätt vill ha koll på vad som serveras i skolrestaurangen. Appen Skolmaten är helt gratis att ladda hem till respektive telefon och nås på telefonen via Appstore för Iphone, Google play för Samsung, HTC, Sony Ericsson med flera, eller Windowsstore för Nokia.